Zelenski, mesaj după victoria Ucrainei la Eurovision

15 mai 2022 7:29   Internațional
Ultima actualizare:

Președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski, a salutat preconizata victorie a Ucrainei la concursul Eurovision 2022. 

A treia victorie

Ucraina a câștigat finala Eurovision 2022 cu un scor uriaș: 631 de puncte, dintre care aproape 500 au fost acordate prin votul publicului. 

Imediat după anunț, președintele Zelenski a felicitat formația Kalush Orchestra pentru victoria răsunătoare și a anunțat că țara sa ar putea organiza concursul de anul viitor în orașul Mauriopol, ocupat acum de forțele rusești.

  „Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucereşte Europa”, și-a început liderul ucrainean mesajul, amintind mai apoi că țara sa câștigă pentru a treia oară în istorie la Eurovision.

„Şi, cred, nu ultima (N.R. - victorie a Ucrainei). Vom face tot posibilul să-i primim într-o zi pe participanţii şi invitaţii Eurovision în oraşul ucrainean Mauriopol. Liber, paşnic, reconstruit!”, a continuat președintele Zelenski, cu referire la orașul-port din sudul Ucrainei, care a fost distrus de armata rusă pe parcursul invaziei declanșate din ordinul lui Vladimir Putin.

 
„Mulţumesc Kalush Orchestra pentru victorie şi tuturor celor care ne-au votat! Sunt sigur că corul nostru victorios în lupta împotriva inamicului nu este departe. Slavă Ucrainei!”, și-a încheiat postarea Vlodimir Zelenski. 

O victorie așteptată

Ucraina a fost reprezentată la Eurovision de trupa Kalush Orchestra. Piesa „Stefania” a fost scrisă înainte de război, dar transmite un mesaj care rezonează cu evenimentele actuale:

„Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”, este unul dintre versurile melodiei câștigătoare. 

Citește și: Momente speciale la finala Eurovision 2022! Monștrii dansatori și efecte pirotehnice

Cântecul amestecă hip-hop-ul și muzică tradițională ucraineană. Reprezentanții trupei au făcut un apel de pe scena din Torino, Italia, unde a fost organizat concursul anul acesta, pentru salvarea soldaților de la oțelăria Azovstal din Mauriopol.

România, pe locul 18

Andrei Ionuț Ursu, cunoscut sub numele de scenă WRS, a reprezentat România la ediția Eurovision Song Contest de anul acesta. Performanța sa nu a impresionat însă publicul european. România s-a clasat abia pe locul 18 (din 25 de state participante în finală). 

Mai bine s-au descurcat vecinii noștri de peste Prut. Mergând pe scena de la Torino cu o piesă care a transmis un mesaj pro-Unire, Republica Moldova, reprezentată de Zdob și Zdub, s-a clasat pe locul 7. 

Citește și: Ucraina a câștigat Eurovision 2022! Cine este Kalush Orchestra, trupa care a obținut un număr record de voturi

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe