Cum pot evita șoferii amenda când se arde un bec al mașinii?

17 iulie 2022 10:34   Național
Ultima actualizare:

Sistemul de iluminare al mașinilor este util atât pentru vizibilitatea șoferului aflat în trafic, dar, mai ales, pentru semnalizarea autovehiculului pe drum.

Vorbim despre luminile cunoscute, printre șoferi, drept „fază scurtă” și „poziții”. Luminile de semnalizare sau cele de frânare, de asemenea, au un rol și mai important, informând ceilalți participanți la trafic despre manevrele efectuate sau care urmează să fie făcute.

Becurile neomologate, motiv de amendă

Potrivit Codului Rutier, soferii riscă să fie amendaţi în următoarele situaţii: când au becurile arse, dacă acestea nu funcţionează corepsunzător sau când folosesc becuri care nu sunt omologate, notează Adevărul.

Astfel, verificarea tuturor luminilor, fie becuri clasice cu filament sau LED, devine o operațiune obligatorie înainte de a porni la drum. Generațiile noi de mașini dispun de sisteme de avertizare pe bord asupra unor circuite întrerupte, astfel, trebuie să acordați atenție martorilor luminoși care vă pot indica avaria.

Citește și: Atenție, șoferi, s-a schimbat legea! 7 ani de închisoare dacă faci asta

De asemenea, ar fi bine ca fiecare șofer să aibă în dotarea mașinii un kit complet de becuri omologate și compatibile cu modelul mașinii. 

Punctul de amendă este plafonat la 145 de lei per punct, dar amenda pentru şoferii care au un far defect la maşină poate fi usturătoare.

În articolul 101 din Codul Rutier se precizează la punctul 11 că „circulaţia cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc” constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.

Poate fi reținut certificatul de înmatriculare

În articolul 112 se precizează că certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se reţine de către poliţie dacă vehicului circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, mijloace fluorescent-reflectorizante sau dispozitive de iluminare şi semnalizare luminoase prevăzute în normele tehnice în vigoare.

De asemenea, certificatul de înmatriculare se reţine dacă vehiculul circulă cu defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate.

Amenda pentru un far defect la maşină este cuprinsă între 870 şi 1160 de lei.

Există situații, însă, când agenții de circulație ar trebui să fie înțelegători și să nu taxeze drastic șoferii, doar de dragul de a da o amendă.

Citește și: Instalațiile pe gaz, soluția de criză pentru șoferi

Constructorii noilor generații de autoturisme, de exemplu, au transformat schimbarea unui banal bec al farurilor sau stopurilor în veritabile operațiuni demne de misiuni spațiale!

Există modele de mașini care necesită demontarea unui număr impresionant de piese pentru a ajunge la sistemul de iluminare.

În cazul altora, accesul la blocul de lumini se face prin pavilionul roților, șoferii cu degete lungi și subțiri, ca de pianist, fiind singurii care ar putea să aibă o șansă de a înlocui cu succes becul ars.

Provocările constructorilor pentru șoferii nevoiți să schimbe un bec ars

Astfel, devine obligatorie o vizită la service, iar acest lucru impune o programare, deci, obligatoriu, șoferul va fi nevoit să circule cu becul ars la un moment dat.

Asigurați-vă, totuși, dacă vă aflați într-una dintre aceste situații că drumul este efectuat pe timp de zi și explicați-i agentului ce s-a întâmplat, dacă sunteți oprit. S-ar putea să beneficiați de înțelegerea acestuia.

Bineînțeles, dacă evenimentul se produce noaptea, la drum lung, situația se complică. Aveți posibilitatea de a consulta, preventiv, tutoriale video disponibile pe internet privind schimbarea becurilor arse pe modelul dumneavoastră de mașină.

Citește și: Detaliile pe care fiecare șofer trebuie să le cunoască despre bateria mașinii

Așa veți putea să opriți într-o zonă sigură, parcare sau stație de alimentare, pentru a înlocui singur becul ars.

Trebuie să țineți cont, în acest caz, că va fi nevoie să aveți în autovehicul un kit de becuri și diverse ustensile, inclusiv o sursă de iluminat, în funcție de modelul mașinii conduse.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe