Câte linguri de orez se pune la un kilograme de carne, atunci când faci ciorbă de perișoare.

Ciorba de perișoare este unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, apreciat atât pentru gustul său savuros, cât și pentru modul simplu de preparare. Unul dintre ingredientele esențiale pentru a obține o ciorbă de perișoare reușită este orezul. Însă, pentru a nu face ciorba prea groasă sau prea subțire, este important să alegi cantitatea corectă de orez.

Ciorba de perisoare. Foto: arhiva.
Ciorba de perisoare. Foto: arhiva.

Câte linguri de orez se pun la 1 kilogram de carne?

Regula generală atunci când pregătești ciorbă de perișoare este să pui aproximativ 100-150 de grame de orez la 1 kilogram de carne. Asta înseamnă între 5 și 7 linguri de orez, în funcție de cât de „gustoasă” și consistentă dorești să fie ciorba. Orezul nu trebuie să fie prea mult, deoarece riscă să „înlocuiască” supa, dar nici prea puțin, pentru a nu lăsa ciorba să fie prea subțire.

Orezul se adaugă de obicei în amestecul de carne pentru a-i da mai multă consistență, iar combinația cu zeama de carne adâncește gustul și oferă o textură plăcută. În continuare, îți voi prezenta o rețetă detaliată pentru o ciorbă de perișoare delicioasă.

Rețeta de ciorbă de perișoare

Ingrediente pentru perișoare:

1 kg carne (amestec de porc și vită pentru un gust mai bogat)

5-7 linguri orez

1 ceapă mică, tocată fin

1 ou

2 linguri de pesmet

Sare și piper, după gust

1-2 linguri de ulei

Ingrediente pentru ciorbă:

2 litri de apă

1-2 morcovi, tăiați rondele

1 țelină mică (opțional, pentru un gust mai intens)

1 ardei gras (opțional)

2 linguri pastă de tomate

1 legătură de leuștean sau pătrunjel proaspăt

Sare și piper, după gust

Oțet sau suc de lămâie, după preferință

Cum se prepară

Într-un bol mare, pune carnea tocată, ceapa tocată fin, oul, pesmetul, orezul și condimentele (sare și piper). Amestecă bine toate ingredientele.

Formează perișoare mici din amestecul obținut, având grijă ca dimensiunea acestora să fie uniformă.

Într-o tigaie cu puțin ulei, prăjește ușor perișoarele pentru a le sigila, astfel încât să nu își piardă forma în timpul fiertului. Nu este nevoie să le prăjești foarte mult, doar câteva minute pe fiecare parte.

Într-o oală mare, pune apa la fiert și adaugă morcovii și țelina (dacă folosești). Lasă să fiarbă la foc mediu.

Când legumele sunt aproape fierte, adaugă perișoarele și lasă-le să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 25-30 de minute.

După acest timp, adaugă pasta de tomate, amestecă bine și lasă ciorba să fiarbă încă 10-15 minute.

Gusta ciorba și ajustează sarea și piperul. Dacă vrei o ciorbă mai acrișoară, adaugă oțet sau suc de lămâie după gust.

La final, adaugă leușteanul sau pătrunjelul tocat fin pentru un plus de prospețime și aromă.

Lasă ciorba să fiarbă încă câteva minute pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Ciorba de perișoare se servește fierbinte, alături de smântână, pâine proaspătă sau ardei iute, pentru un plus de savoare.

Sfaturi pentru o ciorbă perfectă:

Nu uita să formezi perișoarele cât mai uniform pentru a se găti corect.

Orezul trebuie să fie în proporție echilibrată cu supa, astfel încât să adauge consistență fără a face ciorba prea groasă.

Dacă vrei o ciorbă mai ușoară, poți ajusta cantitatea de orez sau poți folosi doar carne de pui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
popcorn pexels jpg
coltunasi shuttersotck1 jpeg
horoscop solstitiul de iarna jpg
ciorba a la grec1 jpeg
zodii pixabay jpg
1 zodii in iubire jpg jpeg
horoscop 22 ianuarie webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net