Cum prepară Majda Aboulumosha cel mai bun cozonac pentru Sărbători. Rețeta specială cu umplutură de ciocolată
Dacă ți-ai propus să impresionezi anul acesta musafirii ce-ți vor călca pragul în ziua de Crăciun, ce-ai spune dacă i-ai surprinde cu o rețetă specială de cozonac? Majda Aboulumosha te învață cum să pregătești cel mai delicios desert festiv, cu umplutură de ciocolată și cacao!

Cozonacul este „vedeta” incontestabilă în prag de Sărbători. Mirosul de aluat cald și aromele de nucă sunt semne că se apropie Crăciunul, de aceea gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai ingenioase.
Rețeta Majdei Aboulumosha de cozonac
Majda Aboulumosha (38 de ani) propune o variantă irezistibilă, creată special pentru iubitorii de ciocolată care nu vor să renunțe nici la gustul tradițional de nucă și cacao. În emisiunea „Vorbește Lumea”, de la PRO TV, vedeta a prezentat, pas cu pas, rețeta ei specială de cozonac.
Ingrediente
Pentru maia:
- 50 g drojdie proaspătă / 25 g drojdie uscată
- 1 linguriță zahăr
- 50-70 ml lapte călduț
Pentru aluat:
- 1,2 - 1,2 kg făină albă tip 000
- 290 g unt 80% grăsime
- 200 ml lapte rece
- 4 ouă întregi
- 8 gălbenușuri
- 350 g zahăr
- 1 vârf sare
- Coaja rasă de la o lămâie
- Coaja rasă de la o portocală
- Esență rom
- Esență vanilie
- Esență portocoală
Pentru umplutură
- 750 g nucă măcinată
- 4 albușuri
- 400 g zahăr
- 60 g cacao
- Ciocolată
- Esență rom
- Esență vanilie
- Esență portocală
Mod de preparare
Maia: Într-un bol mic, dizolvă drojdia împreună cu zahărul în laptele călduț și lasă amestecul 5-10 minute.
Aluat: Adaugă amestecul obținut peste făină, împreună cu restul ingredientelor. Frământă totul bine până obții un aluat elastic și lasă-l la dospit 8-12 ore.
Umplutură: Combină nuca măcinată cu zahărul, cacaoa și albușurile. Adaugă ciocolata mărunțită, esențele și încorporează totul bine.
Pregătirea finală și coacere: Împarte aluatul în două părți egale, întinde umplutura, rulează strâns și așază rulourile în forme tapetate cu unt și făină sau hârtie de copt. Preîncălzește cuptorul la 180°C, apoi pune cozonacul la copt, la 150–160°C, timp de 50 - 60 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. La final, unge desertul cu apă și zahăr, iar, opțional, presară fulgi de migdale pentru decor.
































