Cum se prepară șodoul, leacul bunicilor pentru durerile de gât! Rețeta e simplă, iar beneficiile pentru sănătate sunt incontestabile

Ultima actualizare:

Un remediu natural transmis din generație în generație este cunoscut sub numele de „șodou". Această băutură se dovedește eficientă în tratarea durerilor și iritațiilor la nivelul gâtului și este potrivită pentru consumul atât al copiilor, cât și al adulților. Compoziția șodoului constă în ou, lapte cald și miere.

Șodoul, leacul bunicilor pentru durerile de gât! Iată cum se prepară
Șodoul, leacul bunicilor pentru durerile de gât! Iată cum se prepară

Șodoul, leacul bunicilor pentru durerile de gât! Iată cum se prepară

Numele său derivă din expresia franceză „chaud l'oeuf", tradusă în română drept "ou fierbinte", reflectând importanța oului în această rețetă. Amestecul oferă un efect emolient, având proprietăți calmante asupra mucoaselor și contribuind la ameliorarea simptomelor răcelii, precum durerile și iritațiile gâtului, răgușeala și tusea. Pe lângă aceste beneficii, șodoul are și efecte nutritive pozitive asupra organismului.

În rețeta șodoului, se folosesc gălbenușuri proaspete de ou, bogate în proteine și nutrienți benefici pentru sistemul imunitar. Acestea conțin zinc, seleniu, vitamina B6 și D, având proprietăți antiinflamatoare ce ameliorează durerile de gât. Laptele cald reduce iritația și senzația de uscăciune în gât. Consumat astfel, laptele induce transpirația și somnul, oferind nutrienți și calorii atunci când pofta de mâncare scade.

Mierea, cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, contribuie la ameliorarea durerilor de gât. Combaterea bacteriilor și reducerea inflamației sunt mari avantaje, iar conform cercetărilor recente, mierea este eficientă ca dextrometorfanul din siropurile antitusive. Este important de menționat că mierea nu este recomandată copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism infantil.

Cum se prepară

Rețeta originală conține lapte, ouă, miere și sare. Alte alternative pot conține vanilie, scorțișoară, zahăr și rom. Pentru a prepara această băutură reconfortantă, vei avea nevoie de 250 ml de lapte, 2 gălbenușuri, 1-2 linguri de miere, un praf de sare și opțional, vanilie. Într-un bol, amesteci ouăle cu sarea, apoi adaugi mierea și continui amestecarea. Separat, fierbi laptele, îl integrezi cu celelalte ingrediente și adaugi vanilia dacă dorești. Șodoul se consumă fierbinte, luând înghițituri mici, de preferat timp de 3-5 zile consecutive. Fiind un produs perisabil, se recomandă consumul imediat. Pentru copiii cu vârsta peste 1 an, se sugerează jumătate de pahar pe zi, fără îndulcitori. Adulții pot savura 2-3 pahare pe zi, conform preferințelor lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
cozonac jpg
horoscop jpg
pui la cuptor jpeg
image png
horoscop webp
horoscop jpg
ADV jpg
horoscop colaj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net