Gogonelele în saramură. Murăturile românești care întăresc imunitatea iarna, reduc inflamația și îmbunătățesc digestia. Cum se prepară

În sezonul rece, gogonelele în saramură sunt un adevărat aliat al sănătății. Această murătură tradițională românească nu doar că aduce savoare în bucătărie, dar reprezintă și o sursă naturală de vitamina C și probiotice. Spre deosebire de alte țări europene, la noi roșiile verzi și necoapte sunt valorificate în borcane, iar consumul lor poate sprijini digestia și întări sistemul imunitar.

Gogonelele în saramură. Murătura românească care întărește imunitatea iarna
Gogonelele în saramură. Murătura românească care întărește imunitatea iarna

Cum să le folosești în bucătărie

Gogonelele murate sunt versatile și se potrivesc cu aproape orice preparat:

  • ca garnitură la fripturi sau tocănițe;
  • în ghiveciuri de legume sau zacuscă;
  • decorate festiv cu rondele de morcov, țelină sau buchețele de conopidă.

Secretul pentru păstrarea fermitații și aspectului limpede este adăugarea unor bastonașe de hrean în borcan, care acționează ca un antibiotic natural și mențin legumele crocante.

Beneficiile gogonelelor: vitamina C și probiotice naturale

Pe lângă gust, gogonelele în saramură sunt o sursă excelentă de vitamina C, esențială pentru sezonul rece. Mai mult, murăturile obținute prin lacto-fermentație conțin bacterii vii care:

  • completează microbiota intestinală;
  • întăresc sistemul imunitar;
  • reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive;
  • îmbunătățesc digestia și simptomele sindromului de colon iritabil.

Ce este lacto-fermentația și de ce este benefică

Lacto-fermentația este un proces natural de conservare prin care legumele sunt lăsate în saramură, într-un mediu fără aer, unde bacteriile lactice transformă glucidele în acid lactic. Acest acid:

  • scade pH-ul și previne dezvoltarea microorganismelor dăunătoare;
  • produce bacterii benefice cu efect probiotic;
  • păstrează vitaminele, mineralele și enzimele intacte.

Procesul durează, de obicei, 2–3 săptămâni, până când fermentația se oprește natural. Spre deosebire de fierbere sau congelare, care pot reduce calitatea nutritivă, lacto-fermentația menține legumele proaspete și mai ușor de digerat.

Prin fermentație se dezvoltă un ecosistem microbian dens – de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme per gram – care aduce beneficii reale pentru sănătate.

Gogonele în saramură – rețetă tradițională

Iată cum să le prepari:

Ingrediente (pentru 1 borcan de 1 litru)

  • 8–10 gogonele medii, ferme și necoapte
  • 1–2 căței de usturoi
  • 1–2 frunze de dafin
  • 1 bastonaș de hrean (aprox. 3–4 cm)
  • 1 linguriță boabe de muștar (opțional)
  • 1 lingură sare neiodată
  • apă plată sau fiertă și răcită, cât să umple borcanul
  • crenguțe de mărar sau țelină pentru aromă (opțional)

Mod de preparare

  1. Curăță-le bine de impurități și taie capetele dacă sunt prea mari. Dacă sunt foarte mari, le poți tăia în sferturi.
  2. Dizolvă 1 lingură de sare în 500 ml apă. Aceasta va fi lichidul în care se vor fermenta gogonelele.
  3. Pune pe fundul borcanului o frunză de dafin, bastonașul de hrean și căței de usturoi. Așază gogonelele vertical, strâns, și adaugă condimentele și crenguțele de mărar sau țelină.
  4. Toarnă saramura peste gogonele până le acoperă complet. Este important să nu rămână aer în borcan și să fie acoperite.
  5. Închide borcanul cu capac și lasă-l la temperatura camerei timp de 2–3 săptămâni. Poți pune un prosop sub borcan pentru a absorbi eventualele lichide care ies.
  6. După fermentație, păstrează borcanul la frigider sau într-un loc răcoros și întunecat. Gogonelele vor fi crocante, ușor acrișoare și gata de consum.


Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop, foto shutterstock jpg
haine lana istock jpg
homemade pickles 9061458 1280 png
image png
BeFunky collage   2025 12 08T141021 268 jpg
girl 6920633 1280 jpg
castraveti in saramura, foto shutterstock jpg
panouri fotovoltaice pe casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net