Regulile de aur pentru un creier sănătos. Genialul neurochirurg Leon Dănăilă a dezvăluit secretul: „Trebuie să fii mereu în contact cu noutăți...”

Geniul neurochirurgiei românești, Leon Dănăilă este doctorul care, la aproape 88 de ani, încă operează pe creier. Invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, medicul a dezvăluit care sunt regulile de aur pe care trebuie să le respectăm dacă vrem să avem un creier sănătos.

Regulile de aur pentru un creier sănătos
Regulile de aur pentru un creier sănătos

Regulile de aur pentru un creier sănătos

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoşani și a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi în anul 1958. A făcut până acum peste 27.000 de astfel de intervenții chirurgicale, din care peste 14.000 cu microscopul operator, metodă pe care a adus-o cu el din SUA, unde a fost la specializare pe vremea în care la noi se făcea operații pe creier cu degetul, iar oamenii mureau pe masa de operație.

Invitat îm emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, mult îndrăgitul chirurg Leon Dănăilă a fost întrebat care sunt cele 3 reguli de aure pentru un creier sănătos. Genialul medic a oferit un răspuns mult mai complex și a spus că nu există doar 3 reguli pe care trebuie să le respectăm. 

„Trebuie exerciții fizice, trebuie să fii în contact cu tot ce este nou”

„Creierul are posibilittaea de a face neuroplasticitatea, adică de a face conexiuni în decursul vieții. Aceste conexiuni se pot face prin mărirea numărului de sinapsse către diferiți neuroni, accentuarea grosimii axonului, mielinizarea lui și crearea unor neuroni noi. Se spunea la început „cu câți neuroni te naști, cu aceia rămâi”, sau că mai mor în decursul vieții, dar s-a constatat în anul 1964, cineva a descoperit că iau naștere în decursul vieții noi neuroni în hipocamp. Deci prin aceste trei posibilități creierul poate să își revină, dar trebuie să faci antrenament. 

Trebuie exerciții fizice, trebuie să fii în contact cu tot ce este nou, trebuie să ai o mulțime de provocări, trebuie să ai un regim alimentar foarte sănăstos. Regimul alimentar mediteraneean de obicei, cu pește, cu fructe de mare. Trebuie să ai un somn foarte bun, să dormi cel puțin 7 ore pe noapte, creierul are nevoie de odihnă. Și trebuie să fii mereu în contact cu noutăți ca să antrenezi creierul ca și un sportiv care își antrenează mușchii.”, a spus medicul în emisiunea moderată de Denise Rifai.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
Gollum, într o secvenţă din Stăpânul Inelelor jpeg
foto 8   tati part time afis jpg
netflix 3733812 1280 jpg
dinu maxer jpg
1 keanu reeves jpg jpeg
image png
image png
teo si jador webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net