Continuă telenovela Peng Shuai. Jucătoarea chineză spune că a fost greşit înţeleasă

Aflată de ceva timp în centrul unui scandal, jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai (35 de ani) a declarat că nu a acuzat niciodată pe nimeni de agresiune sexuală şi că postarea ei de pe reţelele de socializare, pe care a făcut-o la începutul lunii trecute, a fost înţeleasă greşit.

Shuai Peng a fost o valoroasă jucătoare de dublu / Foto: EPA-EFE
Shuai Peng a fost o valoroasă jucătoare de dublu / Foto: EPA-EFE

Într-un videoclip postat de Lianhe Zaobao, un site de presă din Singapore, Peng a mărturisit: "În primul rând, trebuie să subliniez un punct care este extrem de important. Nu am spus sau scris niciodată că cineva m-a agresat sexual. Trebuie să subliniez clar acest punct”, a subliniat jucătoarea care a câștigat turneele de dublu de la Roland Garros și Wimbledon. Aceasta a adăugat că postarea ei pe Weibo, un site de socializare asemănător Twitter, care a fost eliminată rapid, a fost o "chestiune privată". Și că oamenii nu au înţeles ce a vrut să spună, cu privire la postarea ei de pe Weibo, fără să detalieze. De asemenea, jucătoarea a menționat că a locuit acasă, la Beijing, fără supraveghere.

WTA își exprimă în continuare „îngrijorarea” față de situația lui Shuai Peng

Interviul acordat de jucătoarea chineză pentru prima oară după mesajul privind agresiunile sexuale n-a convins pe toată lumea. Asociația Jucătoarelor Profesioniste de Tenis (WTA) şi-a reafirmat, astăzi (luni, 20 decembrie), "îngrijorarea" privind situaţia jucătoarei Shuai Peng. "Aceste apariţii publice nu risipesc îngrijorările WTA în privinţa siguranţei jucătoarei şi a capacităţii sale de a comunica fără cenzură şi impunere", a notat WTA.

Postarea lui Shuai Peng a fost ștearsă de pe Weibo în 30 de minute

În 2 noiembrie, Peng a publicat un mesaj lung pe reţeaua de socializare Weibo. În acea intervenție, aceasta îl acuză pe fostul vicepremier Zhang Gaoli (75 de ani) că a violat-o, înainte de a o face amantă. "Am fost foarte speriată. În după-amiaza aceea, am refuzat mai întâi. Nu m-am putut opri din plâns. De frică (...) am cedat şi am făcut sex", a scris jucătoarea care a ocupat locul 14 mondial, fiind câștigătoare a turneelor de la Roland Garros și Wimbledon la dublu. Ea a adaugat că soţia liderului chinez ar fi ştiut despre asta şi "a fost de pază afară". Peng a spus că mai târziu a devenit amanta lui Zhang, până la o ceartă care a avut loc cu o săptămână înainte. Ea a precizat că nu are dovezi care să-şi susţină afirmaţiile. Este pentru prima dată când un politician chinez de rang înalt este ținta unor asemenea acuzaţii publice.

Mai apoi, la mai puţin de o jumătate de oră de la publicare, ceea ce părea a fi mărturia jucătoarei a fost ştearsă de cenzură. Dar nu numai căutările despre Zhang Gaoli sau Peng Shuai au rămas fără rezultat, ci şi silabele din numele lor au fost respinse. Cuvântul "tenis" a fost indisponibil mai multe ore după postarea problematică. Chiar şi grupurile private de ştiri au fost vizate, iar conturile care distribuiau capturi de ecran ale mărturiei lui Peng Shuai au fost suspendate. Înainte de a fi cenzurat, numele "Peng Shuai" generase peste 20 de milioane de vizualizări în câteva ore, dovadă a interesului utilizatorilor chinezi pentru aceste dezvăluiri.

Jucătorii de tenis și alți sportivi s-au declarat solidari cu Peng

Imediat, mai mulți sportivi cunoscuți şi organizaţii internaţionale şi-a arătat îngrijorarea faţă de situaţia lui Peng, care a apărut de atunci doar în imagini publicate de presa de stat chineză. Unele organizaţii au trecut la măsuri concrete împotriva Chinei. WTA, de pildă, a suspendat toate turneele sale din China din 2022.

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net