Povestea celor șase operații ale Larisei Iordache, campioana care nu se dă bătută niciodată

Ultima actualizare:

    Larisa Iordache zboară peste problemele din viața eiFOTO: EPA
Larisa Iordache zboară peste problemele din viața eiFOTO: EPA

Larisa Iordache ar fi trebuit să urce duminică pe podiumul Campionatelor Europene de gimnastică. Ar fi făcut-o în condiții normale, pentru că exercițiile ei de la bârnă și de la sol erau de certă valoare, însă destinul i-a jucat o nouă festă, așa cum a făcut-o de multe ori în carieră. În ciuda spitalizării de trei zile de la Basel, ea vine acasă fericită: a reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Deși are doar 24 de ani, viața Larisei a fost o continuă luptă cu accidentările. În ciuda acestora, ea este cea mai valoroasă gimnastă româncă din ultimii ani, iar prezența la Tokyo, asigurată după un concurs superb făcut în calificările de la Europenele de săptămâna trecută, vine să confirme încă o dată acest lucru. Din păcate, așa cum veți vedea, pentru sportiva legitimată la Dinamo trecerea de la extaz la agonie este extrem de rapidă și nici ultima competiție nu a fost diferită. Astfel, imediat după terminarea concursului de miercuri, în care nu doar că a obținut unul dintre cele două locuri calificante la Jocurile Olimpice, dar și-a asigurat prezența și în finalele de la individual compus (cu a patra notă), bârnă (prima notă) și sol (a șasea notă), Larisa nu a mers în camera de hotel să sărbătorească, ci direct la spital! ”Ceea ce nu se ştie este că Larisa a concurat aseară nefiind în cea mai bună formă fizică. A luptat cu propriul organism şi a tras până la capăt. Nu a mai permis vreunui impediment să îi mai stea în calea visului. O eroină am putea spune. De ce spunem asta? Pentru că Larisa a avut parte de o seară grea, o seară în care a ajuns la spital, cu febră, dureri şi stare generală proastă. Primele investigaţii au dezvăluit o infecţie la nivelul rinichilor”, au scris a doua zi, pe pagina oficială de Facebook, cei de la Federația Română de Gimnastică. Complicațiile au fost mai serioase decât se credea, astfel că Larisa a fost nevoită să stea în spital nu mai puțin de trei zile și să rateze toate finalele individuale în care era calificată. Dar nimeni nu a fost trist, pentru că Larisa și-a îndeplinit marele vis, pentru care a revenit în gimnastică după o pauză de peste doi ani și pentru care și-a suspendat renta viageră de peste 12.000 de lei pe lună: acela de a concura din nou la Jocurile Olimpice.

A suportat șase operații în opt ani

Din păcate pentru Larisa, toată cariera ei a fost un carusel între perioade de formă foarte bună și luni de indisponibilitate din cauza unor accidentări. Culmea, probleme apărute la o sportivă care era obișnuită să evolueze cu durere. În total, Larisa a făcut nu mai puțin de 6 operații în 8 ani, dar și foarte multe luni de indisponibilitate din alte probleme medicale! Seria neagră a început în perioada junioratului, în 2011, când avea doar 15 ani. Atunci a fost operată la mușchii fesieri, pentru că o întindere musculară i s-a transformat în ruptură musculară. Atunci a suportat prima intervenție chirurgicală.

Apoi, în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, a concurat cu călcâiul stâng fracturat! Durerile erau imense, însă tot și-a ajutat echipa să cucerească bronzul pe echipe. Din păcate, durerile imense au privat-o și de o medalie individuală. A urmat anul 2013 și o pauză de trei luni din cauza unei accidentări la umeri. În 2015 a ratat Europenele din cauza unei accidentări la gleznă pe care medicii nu i-au putut-o vindeca timp de opt luni!

În 2017, Larisa Iordache a suferit cea mai gravă accidentare

A continuat să se antreneze și a concurat cu infiltrații la Campionatul Mondial.

Ghinionul a urmărit-o în continuare și, în 2016, cu câteva luni înaintea calificărilor olimpice, și-a fracturat un deget la un antrenament, fiind necesare două operații la mână. Calificarea olimpică a fost compromisă, dar ea nu a renunțat și a revenit mai puternică în 2017. La Europenele a avut iar dureri la călcâi, de data aceasta la cel drept, însă a cucerit bronzul la bârnă, însă la Mondialele din octombrie, de la Montreal, a suferit cea mai gravă accidentare a carierei: și-a rupt tendonul achilian chiar la încălzirea de dinaintea startului concursului la care era mare favorită. A fost accidentarea care a ținut-o doi ani pe tușă, fiind necesare trei operații – primele două au fost nereușite – pentru ca ea să concureze din nou. A revenit în 2020 și a reușit să cucerească nu mai puțin de trei titluri europene la Mersin. Iar acum, în Elveția, chiar dacă a trecut prin mari probleme, a devenit cea de-a 61-a componentă a lotului olimpic al României.

Larisa Iordache, medalii olimpice, mondiale și europene

Născută la 19 iunie 1996, Larisa are în palmares un bronz la JO, două medalii de argint și tot atâtea de bronz la Mondiale și 16 medalii la Europene, dintre care 7 de aur și 7 de argint.

Accidentările Larisei Iordache

2011 – operație la mușchii fesieri

2012 – fasciită plantară (dureri intense la călcâi) la JO

2013 – accidentare la umeri

2015 – accidentare la gleznă

2016 – fractură a unui deget, urmată de două operații

2017 – ruptură de tendon achilian, urmată de trei operații

2021 – criză renală la Europene, trei zile de spitalizare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net