Pugilistul Cosmin Gîrleanu și-a văzut visul cu ochii

Ultima actualizare:

    Pugilistul Cosmin Gîrleanu este al 59-lea sportiv român ce se califică la JO de la TokyoFoto: Facebook/CosminGirleanu
Pugilistul Cosmin Gîrleanu este al 59-lea sportiv român ce se califică la JO de la TokyoFoto: Facebook/CosminGirleanu

Pugilistul hunedorean Cosmin Gîrleanu (20 de ani) s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. El este cel de-al 59-lea sportiv român care obține dreptul de a participa la cea mai importantă competiție polisportivă. Potrivit COSR, la revenirea acasă, de la Londra, Gîrleanu, colegii săi, antrenorii și oficialii vor intra în carantină.

Elevul lui Ilie Captari l-a învins (3-2), luni seara, pe azerul Rusat Huseinov, calificându-se în sferturile de finală ale categoriei 52 kg. Cum Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a luat o serie de măsuri legate de pandemia cu Covid-19, organizatorii turneului de la Londra au decis să anuleze competiția la puțin timp după victoria românului. Comitetul Internațional Olimpic a validat apoi rezultatele, implicit calificarea lui Gîrleanu la JO. Născut la Hunedoara, orașul din care s-au ridicat alți pugiliști valoroși (Mihai Leu, de pildă, care a devenit primul campion mondial la profesioniști ),  într-o familie de foști sportivi – tatăl său a practicat luptele, iar mama a făcut gimnastică -, cel poreclit ”Cozu” a fost dat la box, în 2010, fiindcă era extrem de neastâmpărat. Ajuns pe mâinile antrenorului Ilie Captari, care îl caracteriza astfel în urmă cu vreo șase ani: ”Are calități pentru acest sport. Este conștiincios. Și dorește să fie cel mai bun”. Antrenorul, care s-a stabilit în Hunedoara în urmă cu aproape 40 de ani, a fost completat atunci de elevul său: ”Îi mai fugăream pe copii, în fața blocului, iar tata a decis să mă ducă la box. De atunci n-am lipsit de la niciun antrenament. Boxul m-a schimbat și tata e mândru de mine”.Munca depusă de tânărul pugilist n-a fost în zadar. În 12 septembrie 2015, Cosmin Gîrleanu a cucerit titlul mondial la juniori. Primul pentru țara noastră după cel câștigat de Flavius Biea, în 2005, la CM de cadeți de la Liverpool. Performanța a fost cu atât mai importantă cu cât a fost înregistrată la Sankt Petersburg, în Rusia, acolo unde e extrem de dificil să te impui în fața localnicilor. De altfel, în urmă cu un an, după ce a obținut medalia de argint la Campionatul European U22, pierzând finala cu Volodia Mnatsakanian, Cosmin a scris pe Facebook:  „Vă mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut! Am pierdut, din păcate, dar nu în ring, ci în faţa arbitrilor.  Aşa este când boxezi cu un rus la ei acasă. Cine a văzut meciul ştie despre ce-i vorba! Nu sunt supărat, ştiu că eu sunt campionul! Hai România! Vă mulţumesc tuturor!”.

Este fascinat de Mayweather și Pacquiao

Ca majoritatea sportivilor aflați la început de carieră, și  Cosmin Gîrleanu are modele în rândul celor consacrați. Idolii săi sunt doi pugiliști cunoscuți în lumea întreagă, Manny Pacquiao şi Floyd Mayweather. Deloc întâmplător, cei doi campioni mondiali la box profesionist evoluând la categorii de greutate apropiate de a hunedoreanului.Prin calificarea la JO de la Tokyo, Cosmin Gîrleanu și-a văzut visul cu ochii. El și antrenorul său se gândesc mai departe. "Sper ca la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, Cosmin Gîrleanu să se numere printre medaliați. Acesta este visul nostru. Al lui, dar și al meu, ca antrenor al său”, spunea cândva Ilie Captari. 

Turneul de la Londra va fi reprogramat

Cum turneul preolimpic de la Londra a fost anulat după trei zile, acesta va fi reprogramat lunile următoare. Din acest motiv, meciurile de ieri nu s-au mai disputat. În această reuniune urmau să boxeze și doi reprezentanți ai României, care aveau nevoie de victorie pentru a face un pas spre JO Tokyo 2020: Andrei Arădoaie (cat. 81 kg), cu favoritul numărul 1 al categoriei, dar și al publicului, britanicul Benjamin Whittaker (se calificau primii 6 pe categorie), și Claudia Maria Nechita (cat. 57 kg), cu nemțoaica Ornella Wahner, a patra favorită a categoriei (victoria aducea prezența la JO).

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net