Stefanos Tsitsipas a decis să se vaccineze. Lumea tenisului este împărțită în două grupuri, pro și contra vaccinării

Ultima actualizare:

    Stefanos Tsitsipas nu era convins de utilitatea vaccinului anti-COVID-19Foto: EPA-EFE
Stefanos Tsitsipas nu era convins de utilitatea vaccinului anti-COVID-19Foto: EPA-EFE

De câteva luni, lumea „sportului alb” este împărțită în două tabere, una dintre ele susținând vaccinarea anti-coronavirus. Aflat printre oponenți, jucătorul grec Stefanos Tsitsipas (3 ATP) a declarat, ieri (luni, 20 septembrie), că se va vaccina, în curând, potrivit lequipe.fr. În urmă cu o lună, sportivul considera inutil sau chiar periculos vaccinul împotriva Sars-Cov-2.

Pandemia de COVID-19 este departe de a se încheia. Și peste tot în Europa se discută acum despre valul 4 de infectări. În acest context, nici tenisul nu face excepție de la regulă. În sensul că sunt jucători care s-au vaccinat, dar și alții care nu sunt de acord să se imunizeze astfel. Deunăzi, cotidianul francez „l’Equipe” a prezentat un articol pe această temă semnat de Lucile Alard. „Dezbaterea privind vaccinarea în circuit există de mai multe luni. De când Novak Djokovic a avut prima ieșire pe acest subiect. <<Personal, mă opun vaccinării și nu aș vrea să fiu forțat de cineva să fiu vaccinat pentru a putea să călătoresc. Dar dacă devine obligato-riu, ce se va întâmpla? Ar trebui să iau o decizie>>, a spus numărul 1 mondial în aprilie 2020, la câteva săptămâni după explozia pandemiei COVID-19 care a pus lumea - și sportul - în impas”. În timpul turneului de la Cincinnati din august Stefanos Tsitsipas și-a declarat îndoiala în privința efectelor vaccinului considerând că acesta „nu a fost testat suficient”. "La un moment dat, ar trebui (n.r. - să se vaccineze). Sunt destul de sigur, dar până acum nu a fost obligatoriu pentru a juca. Aşa că nu am făcut-o. Sunt tânăr, în categoria sub 25 de ani. Pentru mine vaccinul nu a fost testat suficient. Şi există efecte secundare. Eu personal cunosc oameni care le-au avut. Nu sunt împotrivă. Pur şi simplu nu văd un motiv pentru care cineva din grupul meu de vârstă să fie vaccinat", a spus Tsitsipas, atunci. Iar afirmaţiile sale au provocat o reacţie critică a guvernului elen. “El nu are nici cunoştinţele, nici studiile, nici munca de cercetare care să îi permită să-şi formeze acea opinie”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Economou, care a adăugat că Tsitsipas este un mare sportiv, însă aici este vorba de “abilitatea sa de a evalua nevoia de vaccinare sau dacă vaccinul a fost testat o perioadă suficientă”. “Aş spune că persoanele care, prin excelentele performanţe în alte domenii, sunt o referinţă pentru publicul larg trebuie să fie de două ori mai precaute atunci când exprimă astfel de păreri”, a adăugat Economou. 

”Sportivii trebuie să fie un model”

În articol se amintește că Simona Halep face parte din categoria mai puțin numeroasă a jucătorilor de tenis care s-au vaccinat. Și este ilustrat cu o imagine în care campioana noastră apare în momentul în care își face vaccinul. "Nu îmi este frică (n.r. - de infectarea cu COVID-19) pentru că sunt vaccinată. Mă simt protejată și am grijă. Port mască atunci când sunt înconjurată de oameni. Nu îmi plac bulele sanitare. Mă simt foarte stresată în ele. Așa că dacă oamenii s-ar vaccina, ar fi mai bine pentru că nu ar mai exista atâtea restricții", a declarat de mai multe ori Halep. De asemenea, elveţianul Roger Federer şi spaniolul Rafael Nadal consideră că sportivii trebuie să facă pasul în față și să încurajeze vaccinarea pentru ca toată lumea să le urmeze exemplul.Ultimele cifre publicate de ATP și WTA privind rata de vaccinare în rândul jucătorilor profesioniști de tenis au arătat că „mai mult de 50%” dintre băieți, respectiv „aproape 50%” dintre fete s-au conformat. Ceea ce este departe de procentul (85%) stabilit de autoritățile din majoritatea țărilor lumii.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net