TdF 2011: Victorie în memoria prietenului mort în Turul Italiei

Ultima actualizare:

În vârstă de 27 de ani, americanul a fost mai rapid decât francezul Romain Feillu și spaniolul Jose Joaquin Rojas, ultimul preluând tricoul verde. Este prima victorie de etapă pe care Farrar o obține în Le Tour, totodată cea de-a doua pentru Garmin în această ediție a întrecerii. În momentul în care a trecut linia de sosire, americanul a schițat cu ajutorul degetelor litera W, aducând astfel un omagiu lui Wouter Weylandt, cel care și-a găsit sfârșitul în ediția din acest an a Turului Italiei – afectat de moartea prietenului său, el a decis să se retragă atunci din cursă.

Euforic, Farrar a declarat mai apoi : ”Am încercat de mai mulți ani să câștig o etapă. Am fost câteodată atât de aproape… Am reușit acum. Sunt într-o echipă extraordinară. Am dovedit-o în contratimpul pe echipe, iar acum colegii mei m-au ajutat la sprint. Pentru mine, ultimele două luni au fost oribile cu ceea ce s-a petrecut în Il Giro… Am traversat o perioadă foarte dificilă, cu ridicări și căderi. La final, am decis să revin în competiție, de a-mi regăsi nivelul. Am vrut să fac ceva deosebit pentru a-l omagia pe Wouter. Faptul că am câștigat o etapă mi se pare cel mai bun mod de a o face. A fost ideea mea”, a mărturisit americanul, care, fiind stabilit în Belgia, s-a exprimat fluent în franceză, limbă pe care o stăpânește încă de la debutul său în Turul Franței, produs în 2006, cu echipa Cofidis.  

Interesant este că Farrar a reușit să se revanșeze totodată în fața britanicului Mark Cavendish, cel care l-a învins în trei rânduri : la Brignoles și Saint-Fargeau (2009) și la Gueugnon (2010). De data aceasta, britanicul n-a mai putut ține pasul cu el, cedând teren cu mai puțin de doi kilometri înainte de sosirea în etapă. El a revenit, însă n-a reușit să termine decât pe locul 5, după francezul Sebastien Hinault. I-a urmat norvegianul Thor Hushovd a contribuit la succesul colegului său de echipă, Farrar. El a reușit să-și păstreze tricoul galben, în timp ce Alberto Contador este pe locul 69 la general, având o întârziere de 102 secunde.   

În lungime de 198 de kilometri, etapa de astăzi s-a alergat pe căldură. La doar un kilometru după startul din Olonne-sur-Mer, cinci concurenți s-au lansat într-o evadare. Francezii Mickael Delage și Maxie Bouet, spaniolii Ivan Gutierrez și Ruben Perez, precum și olandezul Niki Terpstra au avut avansul maxim, de peste opt minute, la kilometrul 74. Rupt în trei de vântul care bătea din lateral, plutonul s-a refăcut puțin timp după aceea. Cu 9 kilometri înainte de finiș, evadații au fost ajunși.

Clasament etapa a 3-a, Olonne-sur-Mer – Redon (198 km)1. T. Farrar (SUA / Garmin-Cervelo) 4h 40 :212. R. Feillu (Franța / Vacansoleil)    același timp3. J. Rojas (Spania / Movistar)    același timp4. S. Hinault (Franța / AG2R-La Mondiale)    același timp5. M. Cavendish (Marea Britanie / HTC)    același timp6. T. Hushovd (Norvegia / Garmin-Cervelo)    același timp7. J. Dean (Australia / Garmin-Cervelo)    același timp8. B. Bozici (Slovenia / Vacansoleil)    același timp9. A. Greipel (Germania / Omega Pharma-Lotto)    același timp10. J. Engoulvent (Franța / Saur-Sojasun)    același timp

Clasament general individual1. T. Hushovd (Norvegia / Garmin-Cervelo)    9h 46:462. D. Millar (Scoția / Garmin-Cervelo)    același timp3. C. Evans (Australia / BMC)    la 1 secundă4. G. Thomas (Marea Britanie / Sky)    la 4 secunde5. L. Gerdemann (Germania / Leopard-Trek)    același timp6. E. Boasson Hagen (Danemarca / Sky)    același timp7. F. Schleck (Luxemburg / Leopard-Trek)    același timp8. A. Schleck (Luxemburg / Leopard-Trek)    același timp9. J. Fuglsang (Danemarca / Leopard-Trek)    același timp10. B. Wiggins (Marea Britanie / Sky)    același timp11. M. Quinziato (Italia / BMC)    același timp12. F. Cancellara (Elveția / Leopard-Trek)    același timp13. G. Hincapie (SUA / BMC)    același timp

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net