5 greșeli făcute de Mirel Rădoi la națională

Ultima actualizare:

    Mirel RădoiFOTO: Sportpictures.eu
Mirel RădoiFOTO: Sportpictures.eu

România a suferit una dintre cele mai mari umilințe din ultimele decenii miercuri seară, la Erevan. Armenia ne-a învins cu scorul de 3-2, după ce în minutul 85 era 2-1 pentru noi, și pune sub semnul întrebării capacitatea lui Mirel Rădoi de a conduce în continuare naționala. Click! vă prezintă cinci greșeli majore făcute de selecționer de-a lungul mandatului său, care este foarte probabil să se încheie în zilele următoare.

Filozofie de joc defectuoasă. Rădoi e un antrenor tânăr și lipsit de experiență și aflat în perioada în care crede că ”orice zboară, se mănâncă”. Tocmai de aceea, consideră că-și poate pune în aplicare planurile de a juca un fotbal ofensiv și de a marca un gol mai mult decât adversarul, după cum s-a exprimat. Numai că pentru asta, nu e de ajuns să ai un atac valoros, ci trebuie în primul rând să ai o apărare care să nu ia ușor goluri. Ceea ce în cazul nostru nu e cazul. De altfel, Rădoi e singurul selecționer cu care România care a primit măcar un gol în fiecare meci condus de pe bancă.

Nu e adeptul unei echipe tip. În perioada aceasta, în care selecționerii nu mai au timp să facă antrenamente cu jucătorii convocați, relațiile de joc sunt foarte greu de făcut în timpul pregătirii. Tocmai de aceea, echipele de start nu se modifică decât dacă apar accidentări, sau dacă un jucător a fost prea slab. Rădoi, în schimb, crede că la națională trebuie mereu să surprinzi adversarul, deci sunt indicate 2-3 modificări la fiecare meci, așa cum a declarat într-un interviu la Telekom Sport anul trecut. El aplică această teorie și în atac și în apărare, deci coeziunea echipei e făcută praf. La meciul cu Armenia, de exemplu, au apărut în echipa de start nu mai puțin de 6 jucători noi față de partida cu Germania.

Și-a bătut joc de Stanciu. Înaintea triplei din preliminarii, Nicolae Stanciu era cel mai în formă tricolor. Marca goluri pe bandă rulantă și în campionatul Cehiei și în Liga Europa, din postura de mijlocaș ofensiv. În loc să îl așeze pe postul pe care dă cel mai bun randament, Rădoi l-a tras în spate, tranformându-l în mijlocaș defensiv, alături de Răzvan Marin. Bineînțeles că randamentul lui Stanciu a fost scăzut și toată lumea l-a criticat că nu dă totul la națională, deși era cu 20 de metri mai departe de poarta adversă decât era obișnuit.

A pierdut relația cu vestiarul. Declarațiile făcute la finalul eșecului cu Armenia, în care dădea răspicat vina pe jucători pentru că nu i-ar fi ascultat indicațiile tactice, totul culminând cu acel ”am emoții și cu Liechtenstein”, denotă o ruptură clară între antrenor și fotbaliștii săi. Iar acest lucru e foarte greu de reparat.

Lipsa de fler la schimbări. Din cauza lipsei de experiență, Rădoi a făcut unele schimbări de neînțeles. La meciul cu Armenia, de exemplu, în momentul în care conduceam cu 2-1, l-a introdus pe teren pe Keșeru, dar nu în locul lui Pușcaș, ajungând astfel să jucăm cu două vârfuri pentru prima dată în această campanie, chiar dacă noi mai aveam 20 de minute de apărat rezultatul în fața unei formații care și așa ne ataca pe toată părțile. Iar acesta e doar un exemplu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net