Becali, peste 100.000.000 € de pe urma Stelei

Ultima actualizare:

    Victoriile din Europa, printre care şi cea cu Ajax, din Liga Europa, au crescut cota steliştilor, Chiricheş şi Gardoş fiind vânduţi pe milioane de euroFoto: sportpictures.eu
Victoriile din Europa, printre care şi cea cu Ajax, din Liga Europa, au crescut cota steliştilor, Chiricheş şi Gardoş fiind vânduţi pe milioane de euroFoto: sportpictures.eu

Gigi Becali a produs până acum sute de milioane de euro de pe urma transferurilor sau a participării echipei în Europa. Adevăraţii proprietari ai brandului, Clubul Sportiv al Armatei, cer daune, dar omul de afaceri nu vrea să plătească.

Lungul proces dintre reprezentanţii Clubului Sportiv al Armatei şi Becali în privinţa mărcii Steaua a fost câştigat de primii, ei fiind îndreptăţiţi să folosească acest nume. Mai mult, s-a stabilit ca pentru intervalul 2004, an de când latifundiarul din Pipera a devenit numărul unu în Ghencea - el sosind în club din 2003 -, şi 2015, machidonul trebuie să achite daune de 36.826.310 de euro.

Gigi Becali a obţinut mulţi bani de când patronează Steaua
Gigi Becali a obţinut mulţi bani de când patronează Steaua

În plus, pentru a folosi licenţa “Steaua Bucureşti”, Becali ar trebui să dea 3.694.220 euro pe an, plus taxe. Cert e că patronul roş-albaştrilor nu are de gând să ofere nimic. Iar denumirea de „Steaua Bucureşti” oricum nu o mai foloseşte, deci nu ar avea motive să o „închirieze”. „Nu sunt interesat să plătesc. Ei au marca din 2014 şi chiar dacă o aveau din urmă, cum să ceri bani de atunci?! Ei ar fi trebuit să-mi dea mie bani fiindcă le-am făcut publicitate”, a tunat omul de afaceri la diverse posturi de televiziune. Apoi, a continuat: „Armata să vină cu probe, să demonstreze că a pierdut zeci de milioane de euro. Eu pot să arăt că firma FC Steaua Bucureşti nu a câştigat niciodată atâţia bani”, a mai spus el. 

Însă această declaraţie e exact opusul a ceea ce a afirmat cu ceva timp în urmă. „O să-i arăt judecătorului ce am făcut, de fapt nu eu, a fost minune dumnezeiască: am adus 200 de milioane de euro din calificările în Europa şi din vânzarea de jucători”, declara Becali la Sport.ro în iarnă. Suma e exagerată, dar cel puţin 100 de milioane „pe hârtie” tot a scos din „Afacerea Steaua”, ceea ce reprezintă un profit uriaş, comparând cu suma care i se cere pentru folosirea brandului: aproape 37 de milioane de euro, adică de 2,7 ori mai puţin faţă de cât a produs. E adevărat că din totalul anunţat de Becali s-au plătit taxe şi au existat şi cheltuieli, dar tot s-ar bucura de cel puţin jumătate din sumă.

Oricum, din datele UEFA şi cele de pe transfermarkt.de, site specializat în privinţa transferurilor de fotbalişti şi care a fost luat ca etalon şi de instanţă în „Procesul Transferurilor”, rezultă că omul de afaceri nu a exagerat. Calificările în Liga Campionilor sau în Liga Europa au atras zeci şi zeci de milioane anual. Forul continental a oferit sume ca bonus de participare, performanţă sau pentru „market pool”. Apoi, au existat surse de venit din tranzacţiile cu jucători, vânzarea de bilete, a obiectelor cu însemnele clubului sau de pe urma drepturilor tv, Steaua având numeroase performanţe şi pe plan intern, ceea ce a însemnat că LPF i-a trimis la rândul ei milioane de euro în cont (în jur de 25 de milioane de euro în total).

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net