Edi Iordănescu, numit selecționer la aceeași vârstă ca și tatăl lui

Ultima actualizare:

Telenovela numirii noului selecționer al naționalei României s-a încheiat ieri, odată cu anunțarea noutății cunoscute deja de toată lumea: Edi Iordănescu va conduce naționala până în 2024. El a fost prezentat într-o conferință de presă și devine astfel al doilea membru al familiei sale care este selecționer. Coincidență, atât el, cât și tatăl său, aveau 43 de ani când au preluat naționala.

Edi Iordănescu are ca obiectiv calificarea la Euro 2024 (FOTO: Sportpictures)
Edi Iordănescu are ca obiectiv calificarea la Euro 2024 (FOTO: Sportpictures)

”Suntem aici să vi-l prezentăm pe noul selecționer, Edi Iordănescu. Misiunea lui este să ducă echipa din nou în elita fotbalului mondial. Au contat experiența lui ca antrenor, spiritul analitic, cunoașterea fotbalului românesc, dar și faptul că a lucrat cu mulți dintre actualii jucători ai naționalei. Suntem siguri că va construi o echipă de succes. Dincolo de clauzele de confidențialtate, contractul se întinde pentru următoarele două campanii de calificare, Liga Națiunilor și Euro. Se va prelungi automat. Obiectivul principal este calificarea la Euro 2024, dar și unul secundar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor”, a spus președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Instalat în funcția de selecționer la aproximativ aceeași vârstă cu tatăl său, Anghel Iordănescu, Edi – Edward cum e el în buletin – are acum 43 de ani și 7 luni și e cu doar trei luni mai mare decât era părintele său atunci când a preluat prima dată naționala. Se întâmpla la 8 septembrie 1993, când acesta l-a înlocuit la cârma primei reprezentative pe Cornel Dinu, care s-a aflat pe bancă la acel ”dezastru de la Kosice”, când România, cu doi oameni în plus, a pierdut cu scorul de 5-2 în deplasarea din Cehoslovacia. Apoi, Anghel Iordănescu nu doar că a redresat corabia, dar a dus-o la Cupa Mondială din 1994, unde s-a scris cea mai frumoasă pagină din istoria fotbalului românesc.

Edi Iordănescu, alături de președintele FRF, Răzvan Burleanu (FOTO: Sportpictures)
Edi Iordănescu, alături de președintele FRF, Răzvan Burleanu (FOTO: Sportpictures)

Acum, Edi Iordănescu, care avea 16 ani la acel Mondial, este cel care încearcă să readucă acest sport acolo unde a mai fost: ”Mă încearcă un sentiment profund de bucurie, de entuziasm. Când reprezinți România, înseamnă o foarte mare responsabilitate. Am încredere că putem, toți, împreună, să construim o echipă care să ne facă mândri”, a declarat noul antrenor al naționalei.

El spune că salariul a contat foarte puțin, în comparație cu onoarea de a conduce prima repezentantivă: „La echipa națională am demonstrat că am capacitatea să pun în plan secund orice orgoliu, orice ambiție principală. Latura financiară aproape că nu a contat. Spun aproape, pentru că e importantă pentru orice antrenor”, a mai spus el.

Așa cum a anunțat și președintele FRF, obiectivul este calificarea la Campionatul European din 2024: „Obiectivul este calificarea la Euro, cu obiectivul intermediar Liga Națiunilor. E un lucru firesc, pentru că afectează în mod direct tragerea la sorți. Poate facilita un drum mai ușor. Dacă lucrurile funcționează în această grupă, plecăm în următoarele preliminarii cu alt entuziasm, cu altă încredere. Chiar sunt sincer când vă spun că ținta este locul 1 în Liga Națiunilor. Am avut timp zilele astea să îmi fac o primă impresie despre adversari. Am văzut deja un număr de meciuri cu fiecare echipă. Țintim primul loc, asta e mentalitatea corectă”, a mai spus Iordănescu jr. El și-a expus și principiile de joc și spre deosebire de predecesorul său, Mirel Rădoi, care punea pe primul loc spectacolul, Edi Iordănescu vrea rezultate: ”Va prima rezultatul! Nu știu dacă vă dezamăgesc, dar așa va fi. În timp vom putea construi și un joc care să placă. Dar îmi doresc ca atunci când suporterii pleacă de la stadion, să fie împăcați cu gândul că jucătorii au dat totul și că au obținut cel mai bun rezultat posibil”, a mai spus el.

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net