Există viaţă şi după Lucescu. Şahtior Doneţk, aproape de a doua optime de Ligă la rând

11 decembrie 2018
image
Mircea Lucescu sa câştigat Cupa UEFA cu Şahtior în 2009

Mircea Lucescu a stat 12 ani la Şahtior Doneţk şi a făcut din clubul ucrainean unul respectat pe continent. La plecarea sa în 2016, speriat de războiul din Donbas şi de exilul la Harkov, specialiştii au crezut că, fotbalistic, s-a terminat cu „minerii”. Nu a fost însă aşa, ba dimpotrivă.

La cârma echipei a fost instalat portughezul Paulo Fonseca, un antrenor în vârstă de 43 de ani care nu inspira foarte multă încredere. La sezonul de debut acesta a suferit un imens eşec, ratarea grupelor Ligii Campionilor în faţa lui Young Boys Berna, şi pesimismul părea justificat. A urmat însă un an cu titlu şi calificare în optimile Ligii Campionilor, în care Roma a eliminat-o foarte greu, iar azi Şahtiorul lui Fonseca e pe cale să reediteze performanţa. Miercuri are un meci decisiv cu francezii de la Lyon şi o victorie la orice scor, pe teren neutru, la Harkov, îi asigură din nou optimile. Ar fi o imensă performanţă în condiţiile date, dar şi în comparaţie cu performanţa predecesorului său. Mircea Lucescu a ratat de doar două ori grupele, dar primăvara Ligii Campionilor a fost tot timpul o obsesie interzisă pentru român. Din nouă participări în 12 ani a prins ghiocelul de doar trei ori, Fonseca ameninţând să-l egaleze la acest capitol într-un timp mult mai scurt. Manchester City este în acea grupă singura echipă sigură de prezenţa în optimi.

Cupa UEFA, din 2009, „diamantul” românului

Dacă Fonseca a dus surprinzător de bine mai departe ştafeta preluată de la Lucescu, iar la unele capitole concurează deja cu românul, o performanţă va rămâne greu de egalat de lusitan în perioada următoare: Cupa UEFA din 2009. Şahtiorul lui „Nea Mircea” a cucerit atunci singurul trofeu european al ucrainenilor după o finală cu Werder Bremen, şi o reeditare a acestui succes pare un adevărat miracol, mai ales în noul format al Ligii Europa mult întărit.

image
Mircea Lucescu sa câştigat Cupa UEFA cu Şahtior în 2009Foto Click!
kate profimedia 0692807495 jpg
2vancea botez jpg
loredana chivu jpg
Gabi Bădălău jpeg
1alexandra stan mihai morar png
bianca dragusanu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
dinamo u cluj jpg
steliano filip jpg
prima tv PNG
sepsi castigatoare cupa romaniei jpg
simona halep bucurie madrid jpg
fc voluntari jpg