Gâlcă, du ştafeta mai departe!
Dacă o califică astăzi pe Steaua în returul cu Aktobe, Costel Gâlcă va respecta o tradiţie care durează de un deceniu, aceea ca roş-albaştrii să participe în fiecare toamnă în grupele Ligii Campionilor sau Ligii Europa (fosta Cupă UEFA).
Egalul din Kazahstan (2-2) de săptămâna trecută a pus Steaua într-o postură extrem de favorabilă pentru a ajunge din nou în play-off-ul Ligii Campionilor. Chiar dacă vor pierde în ultimul tur preliminar şi vor rata accesul la „masa bogaţilor”, roş-albaştrii se vor consola cu grupele Ligii Europa, a doua competiţie continentală.
Aşadar, miza returului cu Aktobe e una uriaşă, steliştii putându-şi asigura încă din această seară o prezenţă îndelungată în Europa, până la mijlocul lunii decembrie. În schimb, o eliminare în faţa kazahilor ar oferi Stelei un ultim colac de salvare, în play-off-ul Ligii Europa. „Nu m-ar mulţumi o calificare în grupele Europa League, ne gândim doar la grupele Champions League”, a declarat ieri Costel Gâlcă, prefaţând partida decisivă cu Aktobe.
2-2, un scor norocos pentru steliştiO calificare împotriva ex-sovieticilor l-ar pune pe Costel Gâlcă într-o postură onorantă. Tânărul antrenor al Stelei (42 de ani) ar prelua astfel o ştafetă purtată în ultimii 10 ani de Zenga, Protasov, Olăroiu, Hagi, Lăcătuş, Bergodi, Dumitrescu, Levy şi Reghecampf. Aceştia sunt tehnicienii care au făcut posibil ca Steaua să bifeze un deceniu de calificări consecutive în faza grupelor Ligii Campionilor sau Ligii Europa. Povestea a început în septembrie 2004, cu Walter Zenga la timonă, şi a continuat toamnă de toamnă, indiferent de numele celui care s-a aflat pe bancă. Privind retrospectiv, scorul de 2-2 de la care porneşte meciul de astăzi a purtat mereu noroc Stelei. În 2006, 2007 şi 2008, după 2-2 în deplasare, Steaua s-a calificat de fiecare dată, contra lui Standard Liege, BATE şi Galatasaray. De asemenea, din cele 10 „duble” decisive, roş-albaştrii n-au pierdut decât un singur meci, 0-1 în Elveţia cu Grasshopper, rezultat care n-a afectat însă calificarea Stelei, la penalty-uri.
Liga Campionilor, plus de 15 milioane €Din punct de vedere financiar, nu e totuna dacă Steaua va merge în grupele Ligii Campionilor sau în cele ale Ligii Europa. Prima competiţie e recunoscută pentru sumele mari de bani încasate de formaţiile calificate. Astfel, doar simpla prezenţă în grupele Champions League ar asigura Stelei aproximativ 20 de milioane de euro. În Europa League, reţeta e net inferioară, câştigurile estimative fiind de maximum 5 milioane de euro.