Eusebio, regretat şi de români

Ultima actualizare:
Eusebio da Silva Ferreira (Foto: Reuters)
Eusebio da Silva Ferreira (Foto: Reuters)

Eusebio da Silva Ferreira a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, alături de Pele, Maradona, Cruyff sau Di Stefano. Cel supranumit „Pantera neagră” a devenit o legendă a Portugaliei, deşi este de origine mozambicană. A făcut însă istorie pentru Benfica şi pentru naţionala lusitanilor, iar trecerea sa în nefiinţă, la 71 de ani, din cauza unui stop cardio-respirator, a fost un şoc.

În România, Eusebio este pentru generaţiile trecute, ce este Crstiano Ronaldo pentru cea actuală: un zeu al fotbalului, o icoană. Totuşi, doar de câteva ori fotbaliştii şi echipele noastre au avut privilegiul să se întâlnească oficial cu acesta. Campania de calificare pentru CM din Mexic 1970 a fost prima dintre ocazii.

România a căzut în grupă cu Portugalia lui Eusebio şi după ce a pierdut cu 3-0 la Lisabona, a venit meciul decisiv, de la Bucureşti, de pe 12 octombrie 1969.

Tricolorii lui Rică Răducanu, Dinu sau Lucescu au câştigat cu 1-0 prin golul lui Dobrin şi i-au lăsat pe lusitanii lui Eusebio acasă. Portarul nostru de atunci rememorează pentru Click! întâlnirea cu „Pantera neagră".

„N-aveam casete video ca să-i urmărim, dar toată lumea ştia de Eusebio. Era un geniu şi principalul lor pericol. Rapid ca un ghepard, tehnic şi cu un şut de făcea mingea pătrată. Mie nu mi-a dat gol pentru că Dan Coe l-a marcat extraordinar, dar ne-a făcut zile fripte. Ca om era destul de arogant pe teren, mergea numai pe vârfuri, ca toţi portughezii. Vedeţi doar cum este şi Ronaldo. În rest era băiat bun, am şi o poză cu el. Asta e viaţa. Să-i fie ţărâna uşoară", ne-a declarat Rică Răducanu. Un alt prilej în care Eusebio a fost înconjurat de români a fost centenarul lui CFR Cluj, din iulie 2007, când ardelenii au jucat un amical în Gruia cu Benfica.

Eusebio da Silva Ferreira (Foto: Reuters)
Eusebio da Silva Ferreira (Foto: Reuters)

„Pantera" a însoţit echipa în România şi a dat lovitura de începere a jocului împreună cu Ilie Balaci. „A fost o onoare pentru mine să fiu alături de el la acel eveniment. A fost unul dintre cei mai mari fotbalişti din lume", a afirmat „Minunea blondă".


    Eusebio da Silva Ferreira (Foto: Reuters)
Eusebio da Silva Ferreira (Foto: Reuters)

Eusebio s-a retras din activitate în 1979 şi a rămas în conducerea Benficăi Lisabona, clubul la care a făcut istorie. În 2008, românul Laszlo Sepsi avea să se transfere de la Gloria Bistriţa la Benfica şi să se întâlnească faţă în faţă cu legenda lusitanilor. „Pantera neagră" i-a făcut chiar onoarea de a fi cel care îl prezintă oficial fanilor, într-o conferinţă de presă.

Din păcate pentru el, Sepsi nu s-a ridicat la înălţimea pretenţiilor clubului portughez, revenind în campionatul României după scurt timp.

- S-a născut pe 25 ianuarie 1942 în Lourenço Marques, capitala statului african Mozambiq- Mozambiq era colonie portugheză, iar Eusebio a fost adus la Lisabona la 18 ani, de Benfica- În toată cariera sa a înscris 733 de goluri în 745 de meciuri- A câştigat cu Benfica 11 titluri, 5 Cupe şi o Cupă a Campionilor - Cu naţionala Portugaliei a câştigat bronzul la Mondialul din 1966- A câştigat Balonul de Aur în 1965 şi a fost pe locul doi un an mai târziu, în spatele lui Bobby Charlton- În Europa a jucat doar pentru Benfica şi puţin pentru Beira Mar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bucharest Fashion Week vedete jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
elisabeta lipa facebook jpeg
Constantin Anghelache jpg
Andrei Matei (Facebook) jpg
Dennis Man si Valentin Mihaila (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Elisabeta Lipa, Sportpictures jpg
laurentiu toma jpg
Lituania România (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net