Un fost președinte de federație de fotbal, condamnat la închisoare pe viață

Un caz din China face înconjurul lumii, după ce omul care a condus Federația Chineză de Fotbal vreme de câțiva ani a fost condamnat la închisoare pe viață. Chen Xuyuan, fostul preşedinte între 2019 şi 2023, care a recunoscut că a luat mită, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în cadrul amplei campanii anticorupţie, care vizează sportul din această ţară.

Minge - fotbal

În urma anchetei desfășurate, s-a arătat că Xuyuan a profitat de poziţia sa pentru a „accepta ilegal sume de bani de la alte persoane în valoare totală de 81,03 milioane de yuani”, adică 10,4 milioane de euro. Apoi, un tribunal din provincia Hubei l-a condamnat la „închisoare pe viaţă pentru acceptarea de mită, la pierderea pe viaţă a drepturilor politice şi la confiscarea tuturor bunurilor sale personale”.

Sunt așteptate și alte verdicte similare

Procesul fostului conducător, între timp în vârstă de 67 de ani, a avut loc într-un context sumbru pentru fotbalul chinez, cu o echipă naţională eliminată fără glorie de la Cupa Asiei şi o imagine a sportului afectată de delapidări. 
Condamnarea sa face parte dintr-o campanie amplă  anticorupţie, lansată în urmă cu un deceniu. În total, zece înalţi oficiali chinezi din fotbal au fost destituiţi pentru corupţie. Totodată, fostul director general al Superligii Chineze (CSL), Dong Zheng, a fost condamnat la opt ani de închisoare, fiind așteptate și alte verdicte similare. Printre acestea s-ar putea număra şi fostul selecţioner al Chinei, Li Tie, care este anchetat pentru corupţie din 2022 şi se află, în prezent, în arest preventiv. Fost jucător la Everton, el a recunoscut că a ajutat la cumpărarea mai multor meciuri, care au permis echipelor chineze din divizia a doua pe care le-a condus să ajungă în prima ligă, înainte ca gruparea Wuhan Zall, unde era antrenor, să-i plătească lui Chen Xuyuan două milioane de yuani, echivalentul a 255.000 de euro, sub formă de mită pentru a-şi asigura postul de selecţioner.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net