A murit actorul Yaphet Kotto, cunoscut pentru rolurile din “James Bond” şi “Alien”

Ultima actualizare:

    Yaphet Kotto amurit la 81 de aniSursa foto: Daily Post USA
Yaphet Kotto amurit la 81 de aniSursa foto: Daily Post USA

Actorul american Yaphet Kotto, cunoscut ca primul personaj negativ dintr-un film "James Bond" şi pentru rolul pe care l-a jucat în celebrul "Alien", a murit la vârsta de 81 de ani. Deocamdată nu au fost date publicității cauzele decesului său.

Actorul Yaphet Kotto era "o legendă", a scris luni pe Facebook soţia sa Sinahon Thessa, menționând că: "ai jucat roluri negative în unele filme, dar tu ai fost un adevărat erou pentru mine şi pentru mulţi alţii". "Ştiu că ne va lipsi", a scris agentul Ryan Goldhar pentru AFP, confirmând decesul actorului fără a preciza circumstanţele. 

Cine a fost Yaphet Kotto. Roluri celebre care l-au consacrat

Yaphet Kotto s-a născut la New York, tatăl său fiind imigrant din Camerun şi mama infirmieră în armata americană. A debutat ca actor profesionist în 1960, în "Othello" de Shakespeare, cu o distribuţie exclusiv cu actori de culoare. 

A fost aplaudat pentru interpretarea dictatorului Dr Kananga în filmul din seria James Bond "Live and Let Die" din 1973. Apoi a fost nominalizat la Emmy pentru interpretarea dictatorului ugandez Idi Amin Dada în "Operaţiunea Entebbe". Acest telefilm lansat în 1977, povestea o operaţiune israeliană din 1976 pentru eliberarea pasagerilor zborului Tel-Aviv-Paris, deturnat către Uganda, unde ostaticii au fost primiţi de dictator.  A jucat apoi rolul tehnicianului-şef Dennis Parker din filmul "Alien", de Ridley Scott, în 1979. El a apărut şi alături de Arnold Schwarzenegger în 1987, în thrillerul distopic "Running Man". La apogeul carierei, a refuzat rolul Jean-Luc Picard din "Star Trek: Noua generaţie" (1987), o decizie, spunea el, pe care a regretat-o mai târziu. L-a interpretat pe locotenentul Al Giardello în serialul "Homicide" (1993-1999), înainte de a reveni în franciza "Alien" în 2014, unde şi-a împrumutat vocea personajului Parker în jocul video "Alien: Isolation".

Căsătorit de trei ori şi tată a şase copii, Yaphet Kotto asigura că are legături genealogice cu regina Elizabeth a II-a şi şi-a intitulat biografia "The Royalty" în 1997.

image
image
image
image
image
image
celine dion jpg
oana roman jpg
banner oana lis png
claudia patrascanu bani casa constanta webp
banner mădălina ghenea png
banner smiley Dinu Maxer png
banner saveta bogdan png
banner alex dobrescu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net