Imagini rare din arhiva Disney! Intră în culisele lumii animate

Ultima actualizare:
Walt Disney și Pinocchio, în anul 1940
Walt Disney și Pinocchio, în anul 1940

La 114 ani de la nașterea lui Walt Disney, pe 5 decembrie, Disney a împărtășit fotografii din Arhiva Walt Disney, o șansă unică de a vedea și a procura imagini din „seiful” celebrei companii. Într-una din poze, realizată în 1932, apare tânărul Walt înconjurat de jucării Mickey Mouse. O altă imagine surprinde inaugurarea Castelului Frumoasei Adormite din Disneyland, în 1955.

Fotografiile spun povești uitate. Există chiar și o imagine rară. din timpul realizării filmului de animație „Fantasy”, lansat la 13 noiembrie 1940. O altă fotografie îl surprinde pe Walt Disney lucrând la animația „Alice în Wonderland”, în 1951, potrivit mashable.com.

Pentru mulți dintre noi, desenele animate au fost prima întâlnire cu ficțiunea. Cel mai probabil, primul personaj pe care l-am iubit a fost o creație semnată de Walt Disney, magicianul care a încântat milioane de copii, dar și de adulți, cu producțiile sale ambițioase. Disney a realizat un imperiu pentru imaginație și a rămas în istorie.

Cine a fost Walt Disney

Cei mai mulți dintre animatorii acelor timpuri au început lucrând la diferite ziare. La fel este și cazul lui Walt Disney. Acesta realiza reclame pentru ziare, reviste și cinematografe. Îi plăcea să facă benzi desenate sau caricaturi politice. A devenit interesat de animație după ce a lucrat la o companie de publicitate, unde a creat reclame cu personaje decupate. Fratele său, Roy, a reușit să îl angajeze, cu ajutorul unui prieten, la Pesmen-Rubin Art Studio. Aici a cunoscut un animator pe nume Ubbe Iwerks. El și Disney s-au hotărât să își înceapă o afacere proprie.

În ianuarie 1920, Disney și Iwerks au fondat compania „Iwerks-Disney Commercial Artsits”, dar nu au avut prea mult succes. Irweks a plecat la Kansas City Film Ad Company, iar Disney a renunțat și el la afacere.

Walkt Disney și fratele său s-au mutat la Los Angeles cu doar 40 de dolari în buzunar și cu un desen neterminat în servietă.  La început, Walt a vrut să abandoneze animația, deoarece își dorea să devină regizor de film, dar toate studiourile l-au respins. Din cauza acestor eșecuri, Walt Disney  s-a întors la animație. L-a angajat pe un fost coleg, Fred Herman, alături de care a realizat câteva animații numite „Laugh-o-Grams”, ce au devenit destul de populare. Cu ajutorul banilor strânși din acele desene, Walt Disney și-a deschis primul studio, în garajul unchiului său.  

Disney, Roy și Iwerks s-au mutat în California și au creat „Disney Brothers` Studio”. Au obținut prima șansă din partea lui Margaret Winkler, care a fost interesată de animațiile „Alice”. De asemenea, cei trei au mai creat personajele Oswald și Lucky Rabbit ( „Iepurele Norocos”) și au obiținut câte 1.500 de dolari fiecare.

În 1925, Walt Disney a cunoscut o artistă pe nume Lillian Bounds și a angajat-o la departamentul de imprimare cu cerneală și colorat. La puțin timp, Disney și Bounds s-au căsătorit.

Cum s-a născut Mickey Mouse

Câțiva ani mai tărziu, frații Disney, soțiile lor și Iwerks au realizat trei desene cu un personaj pe care Walt îl avea de mult în minte. Este vorba despre celebrul Mickey Mouse. Primele animații cu acest personaj au fost „Plane Crazy” și „ The Gallopin' Gaucho”, două producții mute care, din păcate, nu au fost distribuite. Walt Disney a creat o a treia animație numită „Steamboat WIllie”. De data aceasta, desenul avea și sunet, iar vocea lui Mickey Mouse a fost chiar Disney. Animația a fost un real succes.


    Walt Disney și Pinocchio, în anul 1940Foto: disneyphotoarchives.com
Walt Disney și Pinocchio, în anul 1940Foto: disneyphotoarchives.com

În 1929, Disney a realizat seria „Silly Simphony”, unde se regăseau noii prieteni ai lui Mickey Mouse: Minnie Mouse, Donald Duck, Pluto și Goofy. Una dintre cele mai populare animații, „Flowers and Trees”, a primit premiul Oscar. În 1933, „The Three Little Pigs” („Cei trei purceluși”) și cântecul animației, „Who`s Afraid of the Big Bad Wolf” („Cui îi e frică de lupul cel rău)”, au devenit extrem de populare.

În 1937, „Snow White and the Seven Dwarfs („Alba ca Zăpada și cei șapte pitici”) a fost primul lung-metraj animat. A avut premiera la Los Angeles și s-a bucurat de încasări enorme: 1.499 de milioane de dolari. În ciuda crizei economice cu care se confrunta SUA, Disney s-a îmbogățit cu această animație și a câștigat opt premii Oscar.

Disney a fost răpus de cancer

În 1966, după mulți ani de fumat, Walt Disney a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. A fost internat la Providence St. Josepha Medical Centar, situat lângă studioul său, dar starea lui de sănătate a început să se agraveze. A murit pe 15 decembrie 1996, la ora 9:40, la zece zile după ce a împlinit 65 de ani.

image
image
image
image
image
image
Laura Onilă  a decis să vorbească despre ce a pățit pentru a se vindeca de trecut
Cu o siluetă de reviste și niște picioare lungi, moștenite de la mama ei, Dana Săvuică a făcut mereu furori pe podium
banner anamaria prodan png
Marina Dina, o adevărată profesionistă de yoga și pilates
banner emilia ghinescu png
Virginia Zeani la 93 de ani Foto Facebook jpg