VIDEO Superstaruri taxate pentru vorbe deplasate
Fie că au fost sau nu provocate, fie că au fost „ajutate" de alcool sau doar dezarmant de sincere, mai multe celebrităţi de top au avut probleme din cauza... exprimării libere, scrie Adevărul.
În cele mai multe cazuri, atacurile i-au avut ca ţintă pe evrei, un subiect extrem de sensibil pentru toată lumea. Urmările nu s-au lăsat aşteptate: de la oprobriul public şi criticile din media, până la concedieri şi anularea unor proiecte în desfăşurare.
Creatorul de modă britanic John Galliano (50 de ani), ar fi trebuit să apară acum câteva zile pe podium la Săptămâna Modei de la Paris, pentru a primi aplauzele care îi însoţesc de 15 ani fiecare final de prezentare, în calitate de director de creaţie al Casei de modă Dior.
Declaraţii „odioase"
Britanicul a fost însă concediat cu doar trei zile înainte de acest eveniment, din cauza unor insulte antisemite proferate într-un bar. John Galliano a fost arestat acum două săptămâni după o altercaţie cu un cuplu, pe terasa unei cafenele din Paris. Tabloidul britanic „The Sun" a postat pe site-ul său o înregistrare video în care John Galliano, aflat în stare de ebrietate, poate fi auzit spunând că îl „iubeşte pe Hitler". „Oameni ca voi ar fi morţi. Mamele voastre, taţii voştri ar fi toţi nişte nenorociţi de gazaţi", le-a spus Galliano unor clienţi aflaţi în restaurant.
Reprezentanţii Dior au calificat drept „odioase" declaraţiile designerului, în timp ce actriţa de origine israeliană Natalie Portman, recent laureată cu Oscar şi imagine a parfumului Miss Dior Chérie, s-a declarat „şocată şi dezgustată".
De altfel, la prezentarea desfăşurată pe 5 martie la Paris Fashion Week, directorul general al companiei Dior a ţinut un discurs prin care casa de modă s-a dezis încă o dată de designerul britanic, „oricât de strălucit ar fi el".
Rebelul Charlie Sheen
Nu mai departe de săptămâna aceasta, actorul american Charlie Sheen (45 de ani) a avut şi el de suferit de pe urma atitudinii sale rebele. Starul din „Doi bărbaţi şi jumătate" a fost concediat din distribuţia serialului, din cauza scandalurilor legate de droguri, alcool şi prostituate în care a fost implicat în ultima perioadă.
Deşi comportamentul lui Sheen a fost principalul argument al producătorilor atunci când au anunţat că decid să renunţe la actor, se pare că unele declaraţii ale starului referitoare la creatorul serialului, Chuck Lorre, au atârnat greu în balanţă.
În câteva ocazii, actorul i-a adus injurii lui Chuck Lorre, folosind numele adevărat al acestuia, Chaim Levine, iar potrivit site-ului TMV a declarat că-l „urăşte".
Sheen s-a apărat susţinând că a spune cuiva pe numele său adevărat nu înseamnă antisemitism, dar ulterior a continuat atacurile la adresa lui Lorre şi a producătorilor serialului, lucru care l-a costat, în cele din urmă, slujba. Căci până la verdictul procesului intentat grupului Warner, căruia starul american îi cere daune de 100 de milioane de dolari pentru ruperea abuzivă a contractului, asta este singura certitudine.
„Prin această plângere, Charlie Sheen nu cere o reparaţie doar pentru el însuşi", afirmă avocatul actorului în plângerea oficială, publicată integral pe site-ul TMZ.com. „El cere ca întreaga echipă tehnică şi artistică să fie plătită pentru episoadele restante din acest sezon şi care nu au mai fost filmate", a adăugat el despre conţinutul plângerii depuse joi la Curtea Superioară din Los Angeles.
Proiect anulat
Actorul australian Mel Gibson este poate cea mai afectată celebritate, iar imaginea şi cariera sa au avut de suferit după ce starul a făcut comentarii antisemite, beat fiind. Starul în vârstă de 55 de ani a şocat lumea întreagă în 2006, când a fost arestat în timp ce conducea beat şi a proferat insulte antisemite la adresa poliţistului care l-a reţinut. „Eşti evreu? Nenorociţii de evreii sunt vinovaţi pentru toate războaiele din lumea asta", i-a spus Gibson poliţistului în momentul arestării.
În perioada următoare, acţiunile şi afirmaţiile actorului au fost prezentate în mass-media din lumea întreagă şi disecate de realizatori TV, ziarişti şi colegi de breaslă. Deşi şi-a cerut scuze în mod repetat, declarând că nu este antisemit, Gibson a ieşit foarte „şifonat" din acest scandal, iar unul dintre proiectele sale aflate în desfăşurare la acea vreme - o miniserie pentru postul ABC despre o supravieţuitoare a Holocaustului -a fost anulat.
Kramer, într-un episod rasist
Actorul american Michael Richards, cunoscut pentru rolul Kramer din serialul „Seinfeld", a avut un episod rasist în timpului unui show de comedie susţinut în clubul The Laugh Factory din Hollywood, în 2006. Atunci când doi spectatori de culoare i-au spus că glumele lui nu au haz, Richards a avut o răbufnire la adresa comunităţii de culoare.
„În urmă cu 50 de ani aţi fi avut o furculiţă înfiptă în fund", le-a spus actorul celor doi spectatori. Incidentul a provocat stupoare, iar Richards şi-a cerut scuze ulterior. Reprezentanţii The Laugh Factory au declarat că actorul din „Seinfeld" va avea interdicţie să mai susţină spectacole în acest club.
15 ani a fost John Galliano directorul de creaţie al Casei Dior, înainte să fie concediat.