Cât a plătit Dan Negru în Istanbul pe o porție de Budinca lui Noe: „Gust de colivă și cam scump!” Cum se prepară cel mai vechi desert din lume?

#Exclusiv Click!

Aflat în vacanță, în Istanbul, alături de soție și de cei doi copii, Dan Negru s-a răsfățat cu toate bunătățile din meniu. Laudă Budinca lui Noe sau Asure, considerat cel mai vechi desert din lume. Exclusiv pentru Click!, Dan Negru, prezentatorul postului de televiziune Kanal D, ne-a dezvăluit ce gust are acest preparat, atât de apreciat, în Turcia, dar și cât costă. Vă prezentăm și rețeta, pas cu pas, pe bază de arpacaș și de fructe confiate.

Cât a plătit Dan Negru pentru Budinca lui Noe, primul desert din lume?

Dan Negru laudă acest desert delicios, cam scump la preț, după părerea lui:

„Sunt în Istanbul, teribilă mâncarea turcilor... Mănânc acum cel mai vechi desert din lume, Asure se numește sau Budinca lui Noe. Legenda spune că atunci când apele s-au retras, cei de pe Arca lui Noe au vrut să sărbătorească sfârșitul Potopului cu un desert, cu o prăjitură.

Dar tot ce au găsit pe arcă au fost boabe de fasole, grâu și ceva fructe uscate. Le-au înmuiat pe toate, peste noapte, în apa curată rămasă de după Potop și a doua zi le-au fiert”, a menționat Dan Negru, pe contul său de Facebook. 

Vedeta tv ne-a dezvăluit cât a costat o porție, dar și ce gust are acest desert, atât de apreciat, mai ales în Turcia: 

„Porția costă 15 euro, scump. Noi suntem 4, și mai scump. La gust seamănă cu coliva”, a precizat Dan Negru, exclusiv pentru Click!

Cum se prepară, de fapt, deliciosul desert? 

Acest desert îi puteți prepara însă și acasă. Celebrul Chef Adi Hădean a publicat pe site-ul său de gastronomie, adihadean.ro, rețeta, pas cu pas. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie:

„E un desert tradițional turcesc, ce conține grâne, fasole, năut, fructe uscate și oleaginoase, numit Asure. Legenda din spatele preparatului spune că acesta e cel mai vechi desert din lume, fiind preparatul de sărbătoare pe care Noe l-a gătit când a ajuns pe uscat, folosindu-se de proviziile rămase pe arcă”.

Modul de preparare: „Am început totul cu o seară înainte, când am pus la înmuiat năutul și fasolea, iar a doua zi dimineața le-am folosit pentru a crea acest desert. Am pus la fiert o jumătate de cană din fiecare păstăioasă, în 8 căni de apă, am adăugat o lingură de zahăr, o treime de baton de scorțișoară și două cuișoare și am fiert cam 45 de minute până s-au înmuiat.

Am scos condimentele din apă, am adăugat 2 linguri de orez și o cană de arpacaș (grâu decorticat), am dat focul la minim și am fiert sub capac timp de 20 de minute. În Turcia se face de obicei cu orz, dar pentru mine a fost la îndemână grâul, iar rețeta este una foarte flexibilă din acest punct de vedere, fiecare familie utilizând formula proprie”.

Se îndulcește cu miere și cu dulceață de trandafiri

Celebrul Chef Adi Hădean a mai precizat:

„Când s-a înmuiat arpacașul am adăugat o cană și jumătate de fructe uscate, am stins focul și am lăsat la abur, sub capac, timp de 10 minute. Mixul de fructe uscate a constat în smochine, stafide, caise, merișoare și coajă de portocală confiată, tăiate la dimensiuni diferite, pentru a obține mai multe texturi.

Am finalizat îndulcind după gust cu un mix de miere și dulceață de trandafir iar apoi am adăugat încă o jumătate de cană de fructe uscate și o jumătate de cană de fistic și nucă tocate grosier.

În Turcia, acest desert se face în cantități mari, dar se servește în porții mici, fiind împărțit cu cât mai mulți vecini sau membri ai familiei”.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Victor Rebengiuc FOTO Mediafax
banner natalia guberna jpg
Daniela Gyorfi are 45 de kilograme la 57 de ani
megan fox getty (1) jpg
banner cristina spatar jpg
banner banner artan priveghi jpg
Alina Puscas, foto Instagram jpg
banner catalin botezatu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net