Ce s-a ales de cântăreața preferată a lui Ceaușescu, ajunsă la 80 de ani. De ce nu mai apare pe scenă: „Decât să fim ridicoli, mai bine...”

A fost considerată multă vreme solista preferată a familiei Ceaușescu. Cântăreața de muzică populară s-a retras din lumina reflectoarelor, lăsând generația tânără să întrețină atmosfera la petreceri. Cu toate acestea, mulți se întreabă ce s-a ales între timp de Ștefania Rareș, care și-a petrecut viața pe scenă.

Ce s-a ales de Ștefania Rares, artista preferată a lui Ceaușescu / foto: arhiva Click!
Ce s-a ales de Ștefania Rares, artista preferată a lui Ceaușescu / foto: arhiva Click!

Ștefania Rareș a fost invitată la aproape toate zilele de naștere ale membrilor familiei lui Nicolae Ceaușescu, precum și la întâlniri oficiale cu străini din organele de partid și de stat. Nu era doar ea, de altfel, ci și alți cântăreți. Erau accesoriile preferate ale invitațiilor. Treceau de cenzură, îmbrăcau costumele populare și se străduiau să zâmbească, să pară degajați, în timp ce întrețineau atmosfera.

Ceaușescu se simțea bine cu noi, pentru că eram oameni de la talpa țării, ca el. Știa versurile cântecelor, îi plăceau. Mai ales melodia N-am să trăiesc cât lumea”, își amintea cu câțiva ani în urmă Ștefania Rareș.

De asemenea, interpreta de muzică folclorică a primit Ordinul Meritul Cultural, semnat chiar de dictator, în fața ei. După Revoluție, a primit și de la Ion Iliescu medalia națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

Și, deși are zeci de medalii și ordine, diplome, premii, statuete, s-a retras din lumina reflectoarelor și a lăsat tânăra generație să întrețină atmosfera la petreceri, după o viață petrecută pe scenă. Pe vremea comunismului, avea un salariu destul de consistent din muzică, însă, pe talonul de pensie scrie clar, în chenar colorat, 3.800 de lei.

De ce nu vrea Ștefania Rareș să mai apară pe scenă

Nu a făcut avere din muzică. Față de alți cântăreți, a lucrat într-un ansamblu folcloric privat, nu militar. Nu avea timp să se ocupe de nunți, care erau atunci și încă sunt o sursă de bani.

Eu am lucrat numai la stat, am fost ca un pompier. Și acum mă mai sună unii alții să mă invite să cânt. Când? Într-o oră! Bine. Pentru mine ora de serviciu era sfântă. N-am strâns bani, dar am avut alte avantaje. Am văzut lumea gratis. Să știți că mi-au plăcut mereu piețele de vechituri. Ce vedeți aici, sunt adunate din consignații și târguri, eu nu mă duc în mall-uri”, spunea artista.

Marea cântăreață a explicat și de ce nu mai vrea să apară pe scenă și preferă să stea în umbră, la cei 80 de ani ai săi.

„Stau cumințică acasă. La cântări nu m-am mai dus. Am avut și niște probleme de sănătate, cu coloana. De tratat, ne tratăm de mulți ani, dar ce să îți spun? Coloana n-o poți trata decât stând liniștit. Nu mă mai pot duce la drumuri lungi. Mă mai duc pe ici, colo, la câte o emisiune (...) Pe de o parte e și jenant să te duci într-o emisiune cu tineri, tu, femeie de 80 de ani. Lasă să nu mai fim chiar așa un exemplu! 

Știi ceva? Mulți tineri refuză să învețe de la noi. Mulți sunt interesați și, mă rog, sunt interesați să știe. Chiar am câțiva copii care vor să facă meserie, dar mulți zic să nu le mai țină babele astea cu teorii. Decât să fim ridicoli, mai bine stăm acasă. Atunci dacă vine cineva din generația ta într-un spectacol, da. Dar când te duci cu țâști-bâști care cântă muzică comercială, noi n-avem ce căuta, astea mai bătrâne”, a declarat artista, pentru fanatik.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Magda Pălimariu (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nea marin varciu jpg
delia budeanu jpg
andreea raicu mama instagram jpg
delia budeanu jpg
ozana barabancea jpg
andreea balan si andreea antonescu 1 logo webp
mihai bendeac theo rose instagram jpg
Margareta Paslaru  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net