Doliu în lumea artistică de la noi. Un mare actor a murit astăzi

image
Actorul Matei Alexandru a murit astăziSursă foto: adevărul.ro

Actorul Matei Alexandru, cunoscut atât pentru rolurile jucate pe scenele teatrelor, dar şi pentru cele din producţii cinematografice, a murit pe 1 iulie, la vârsta de 86 de ani, informează Teatrul Naţional Bucureşti.

Născut în localitatea Goioasa, judeţul Bacău, pe 25 decembrie 1927, Matei Alexandru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia actorie, promoţia 1951.

Printre premii şi distincţii obţinute se numără premiul naţional la Concursul Tinerilor Actori, pentru piesa "Steaguri pe tunuri", Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în 2004, premiul de creaţie, pentru rolul sufleurul Smărăndache din "Căruţa cu paiaţe", de Mircea Ştefănescu, în 1978, Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, în 1967, premiul I pentru Interpretare la Concursul Tinerilor artişti din teatrele dramatice, în 1957, şi menţiune pentru realizarea rolului Adam în "Preludiu", la Decada dramaturgiei originale, în 1956.

Matei Alexandru a interpretat roluri în film, radio şi televiziune, dar a fost prezent şi pe scena teatrului. De asemenea, a semnat regia unor spectacole de teatru TV.

Pe scena teatrului a jucat în piese de Jaroslav Hašek, Molière, Eugene O'Neill, Friedrich Dürrenmatt, Carlo Goldoni, Ion Luca Caragiale, Anton Cehov şi Mihail Sebastian.

Printre filmele în care a jucat se numără "Weekend cu mama" (2009), "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003), "Corul Pompierilor" (2000), "Muschetarii în vacanţă" (1984), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Elixirul tinereţii" (1975) şi "Ultimul cartuş" (1973).

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
cub botez tort liam png
cub botez reghecampf caciuc png
meghan markle jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
ferentz iohannis  jpg
rafila jpg
Protest fata de mobilizare in Rusia FOTO EPA EFE jpg
anamaria ferentz jpeg
image
image
image
image
reghe corina caciuc jpeg
cub botez tort liam png
cub botez reghecampf caciuc png
ferentz iohannis  jpg
foto1 liviu si sotia in dubai jpeg
simley si marius jpeg