Gheorghe Turda a împlinit 77 de ani. Secretul longevității: „De 15 ani am renunțat la zahăr.” Avertismentul nutriționiștilor despre „otrava albă”: „Bombă calorică!”
Artistul de muzică populară Gheorghe Turda a împlinit, astăzi, 6 martie 2025, vârsta de 77 de ani. Se laudă cu o sănătate de fier, însă, recunoaște, exclusiv pentru Click!, că a eliminat zahărul din alimentație, de mai bine de 15 ani. Cât de periculoase sunt, de fapt, dulciurile pentru organism, ne-a spus, exclusiv pentru Click!, nutriționista Codruța Pantelimon.






„Am înlocuit zahărul cu miere”
Artistul Gheorghe Turda duce un stil de viață sănătos. Iar de 15 ani, de când a aflat că zahărul provoacă ravagii în organism, nici că i-a mai trebuit. Artistul de muzică populară ne-a dezvăluit secretul vieții lungi, fără vizite dese la medic:
„Păi, nu mă mai ating de zahăr, de foarte mult timp, de vreo 15 ani am renunțat, l-am înlocuit cu miere.
Secretul vieții lungi: „Toată viața am iubit!”
În plus, toată viața am iubit, chiar dacă momentan nu am o relație despre care să vorbesc. Prima oară, m-am îndrăgostit, pe la șapte ani, de asistenta medicală din Săpânța, ea avea vreo 20 de ani.
Mama mă trimitea la cooperativa din sat, și, cum era aproape de dispensar, mergeam mereu să o văd. Era șatenă, înaltă...Avea o simpatie pentru mine, aveam ochii albaștri și părul creț. I-am mărturisit, când am crescut, că o iubeam, dar am pierdut-o, s-a măritat”, ne-a povestit sărbătoritul zilei, exclusiv pentru Click!
Vrea să trăiască 100 de ani
Ar vrea să prindă 100 de ani de viață. Și chiar crede că are șanse, căci nu face excese:
„În plus, nu am refuzat niciodată un șpriț bun sau o pălincă, sunt un om sănătos, pentru vârsta mea. Celor care mă admiră le doresc să trăiască 100 de ani, în cumpătare și în înțelegere cu cei din jur. Cine n-ar vrea să prindă 100 de ani? Și eu aș vrea o viață lungă și sănătoasă!”, ni s-a mai confesat Gheorghe Turda.
Codruța Pantelimon, nutriționist: „Zahărul e bombă calorică”
Referitor la consumul de zahăr, numit și „otrava albă”, nutriționista Codruța Pantelimon trage un semnal de alarmă prin intermediul Click!:
„Zahărul, bată-l vina! Considerat „otrava albă”, zahărul îl găsim, din păcate, în absolut toate produsele pe care le cumpărăm. De la produsele de panificație, paste, sosuri, cereale, iaurturi, mezeluri, până la produse alimentare, îmbuteliate la borcan, sosuri, absolut toate conservele, acest balaur cu 7 capete pare că dă multe bătăi de cap celui care îl ignoră.
Deși o invenție a epocii moderne, zahărul ar trebui eliminat din alimentația zilnică, din două motive: primul ar fi că nu are nicio valoare nutritivă, e decât o bombă calorică, și, în al doilea rând, cauzează, în timp, majoritatea problemelor de sănătate, cu care se confruntă omul modern”.
„Citiți etichetele produselor, chiar și la lapte praf, pentru bebeluși!”
Specialista în nutriție ne mai sfătuiește să citim cu mare atenție etichetele tuturor produselor, nu numai de la raionul de dulciuri:
„Chiar dacă vedeți produsele, și aici mă refer la dulciuri, frumos ambalate și colorate, nu ezitați să citiți eticheta. Vă va șoca câte linguri de zahăr exista într-un mini produs. Doar ca să știți, studiile arată că un om poate consuma într-un singur an până la 50-60 kg de zahăr. Și totul ascuns în spatele unor etichete greu sau chiar imposibil de citit.
De ce, oare? Atenție la neatenție, dragii mei! Și mai ales pentru viitoarele mămici am un sfat: citiți eticheta laptelui praf și calculați cu câte kilograme de zahăr hrăniți bebelușul, în primii 2-3 ani de viață”, mai spune Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!