Iuliana Marciuc deplânge decesul Deliei Budeanu: „Stăpânea cuvântul, ca o intelectuală”. Pasiunea ei secretă: „Cânta atât de frumos muzică fado!” Video

#Exclusiv Click!

Delia Budeanu, una dintre cele iubite crainice din TVR, care a făcut istorie în lumea televiziunii române, prin eleganță și prin profesionalism, s-a stins ieri din viață, la vârsta de 75 de ani. Cei care au cunoscut-o deplâng trecerea ei în neființă. În exclusivitate pentru Click!, Iuliana Marciuc, fostă crainică TVR, la debut, ne-a vorbit cu admirație despre cea care va rămâne „Marea doamnă a micului ecran”, de-o frumusețe aproape ireală.

Iuliana Marciuc: „Delia a cântat atât de frumos muzică fado”

Iuliana Marciuc deplânge trecerea în neființă a Deliei Budeanu, care va rămâne un nume important în istoria televiziunii, un exemplu de profesionalism și de eleganță:

„Cu frumusețea și cu distincția ce reies și din fotografiile publicate cu dânsa, așa doresc eu să-mi rămână în amintire una dintre primele crainice cu care am avut onoarea să fiu colegă în anii '90, la TVR.

Am descoperit o adevărată doamnă, distinsă și elegantă, care stăpânea cuvântul și îl folosea așa cum era firesc pentru o adevărată intelectuală.

Îmi amintesc cu mare placere și de filmările cu Titus Munteanu, în 1993, când am petrecut câteva zile împreună, pentru un program de divertisment, în care am apărut alături de celelalte crainice, Cristina Țopescu, Carmen Movileanu și Mirela Atanasiu, și în care Delia a cântat atât de frumos fado...Drum în lumină, dragă Delia!”. 

Cine i-a interzis, de fapt, să devină solistă?

De altfel, fosta crainică de televiziune Delia Budeanu povestea, într-un interviu, pentru adevărul. ro, despre marele ei regret că nu a devenit solistă:

„Aveam o voce splendidă. M-a ascultat un mare profesor de canto din Bucureşti şi-a spus: „Vei fi a doua Melba!”. Exista atunci o extraordinară cântăreaţă de operă, cu numele acesta. Dar tata n-a vrut. A zis c-ar vrea ca în familia lui să nu existe artiste.

Era o conotaţie uşor peiorativă. Am încercat mai târziu să reiau cursurile de canto. Dar m-a împiedicat factorul financiar. Aveam un salariu minuscul la TVR, nu puteam să-mi plătesc cursurile. Ăsta a fost adevăratul meu vis: să fac canto, operă, să intru în muzică”.

Delia Budeanu a avut mari emoții, la debutul în TVR: „Nu puteam să respir!”

Delia Budeanu mai povestea, atunci, pentru adevărul.ro, și despre debutul în televiziune, deloc ușor, cu emoții de nedescris:

„A fost groaznic, nu puteam să respir. Rămâneam în apnee. Am intrat în direct de la început; nu am făcut înregistrări niciodată. Un an jumătate a durat până m-am adaptat”.

Delia Budeanu recunoștea, în același interviu, că a trăit și mari dezamăgiri, în anii comunismului, în TVR, când numele ei nici măcar nu apărea  pe micul ecran: 

„Să fii crainic în perioada aceea, '70-'80, însemna o depersonalizare totală. Lucrurile stăteau aşa: în interior eram nişte pioni, în sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propagandă, care era Televiziunea Română. Prezentatorii nu erau nişte identităţi distincte.

Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara. În momentul când ieşeam pe poarta instituţiei întâlneam simpatie. Şi deveneam eu. O persoană cu o identitate, cu o biografie”.

Ce spunea despre frumusețea ei, aproape ireală: „Partea feminină te rejectează. Punct!”

Iată ce dezvăluia însă Delia Budeanu și despre avantajele și dezavantajele frumuseții:

„Povestea cu frumuseţea e cu dus şi-ntors. Cu cât trec anii, cu atât sunt mai sceptică cu privire la avantajele pe care ţi le aduce. Oamenii sunt foarte puţin dispuşi - şi în special femeile, să accepte că o altă femeie poate fi frumoasă şi inteligentă. Este de-a dreptul revoltătoare combinaţia aceasta, este evitabilă.

În ceea ce priveşte oamenii, eu îmi uit toate elanurile, frumoasele mele elanuri de-o viaţă, şi devin tot mai rezervată. Şi astăzi sunt femei care nu pot să accepte că poţi fi performant: şi frumos, şi inteligent, şi puternic, şi echilibrat, şi mereu tânăr. Se poate. Dar partea feminină te rejectează. Punct”, mai mărturisea Delia Budeanu, în același interviu pentru adevărul.ro

Va fi înmormântată la Mănăstirea Ghighiu

Delia Budeanu a încetat din viață, ieri, 19 octombrie 2024, la vârsta de 75 de ani. Trupul neînsuflețit va fi depus, azi, ora 16.30, la Mănăstirea Cașin din București. Înmormântarea va avea loc, mâine, la Mănăstirea Ghighiu.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Magda Pălimariu (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nea marin varciu jpg
delia budeanu jpg
andreea raicu mama instagram jpg
cantareata preferata a lui ceausesuc jpg
delia budeanu jpg
ozana barabancea jpg
andreea balan si andreea antonescu 1 logo webp
mihai bendeac theo rose instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net