Luiza Zan, despre experiența Covid-19. ”Nu are nicio treabă cu gripa. Dacă o să-l faceți, o să înțelegeți”


    Luiza Zan s-a infectat cu noul coronavirus la un concertfoto: Aleksej Nutz
Luiza Zan s-a infectat cu noul coronavirus la un concertfoto: Aleksej Nutz

Cântăreața de jazz Luiza Zan (40 de ani) a relatat pe Facebook experiența ei personală cu Covid-19. În ciuda tuturor precauțiilor, artista s-a infectat la un concert. Luiza Zan a descris toate simptomele, inclusiv așa-numita furtună de citokine din zilele a 8-a și a 9-a și i-a asigurat pe fanii ei că acest coronavirus ”nu are nicio treabă cu gripa”.

Luiza Zan, una din cele mai proeminente voci ale jazz-ului românesc, a relatat pe pagina personală de Facebook cum a trecut prin experiența chinuitoare care a urmat infectării cu noul coronavirus.

Artista s-a îmbolnăvit după un concert, în ciuda faptului că a respectat toate măsurile de protecție și le-a cerut și celor din jurul ei același lucru.

”Experiența covid, varianta personală.

Încep prin a spune așa: am făcut tot ce a fost posibil, fără a merge în extrema nejustificabilă științific, să mă păzesc. Am purtat mască, am folosit dezinfectant, am limitat până la strictul necesar deplasările, chiar m-am mutat din oraș, izolându-mă într-o comunitate mică, sigură, m-am certat urât cu oameni care nu respectau măsurile de siguranță, dar am avut concerte, proiecte, repetiții, ore de canto online sau fizic, atât cât a fost permis. M-am înconjurat de oameni care gândeau și procedau ca mine.

M-am infectat la un concert. Detaliile legate de asta o să le sar”, a explicat Luiza.

Luiza Zan a urmat o schemă de vitaminizare prescrisă de medic

Luiza Zan a precizat că a făcut o formă ușoară, pe care a reușit s-o țină sub control cu ajutorul unui tratamen tpe bază de vitamine recomandat de medicul de familie.

”Am făcut o formă ușoară, nu am luat antibiotice, am urmat o schemă de vitaminizare prescrisă de medic și prieteni pricepuți.

Am avut febră două zile, urmate de încă două zile de confuzie generală, apoi mi-am pierdut complet gustul și mirosul în ziua a 4-a. În ziua a 8-a și a 9-a am avut dificultăți în a respira, care mergeau până la atacuri de panică și stări de leșin. Am rezistat tentației de a merge la spital, era week-end.

Luni am mers la medicul de familie pentru a verifica starea plămânilor și oxigenarea. Ziua a 10-a. Eram foarte bine cu ambele, chiar glumea doctorița mea că nu se aștepta să arate pulsoximetrul chiar 100% și punea asta pe seama exercițiilor de respirație pe care le fac zilnic.

În a 11-a zi am recăpătat parțial gustul, mirosul și starea de bine”. A detaliat artista.

Cele mai grele momente pentru Luiza Zan în perioada carantinei

Artista a recunoscut că cel mai mult au ajutat-o persoanele din jurul ei să treacă peste această experiență neplăcută, mai ales când a început să simtă frica de spital sau frica de moarte.

”Mai presus decât orice schemă de tratament, ai nevoie de un grup de suport care să te ajute să treci peste frică (frica de spital, frica de moarte, alte frici). Sunt binecuvântată că am avut în jur oameni care m-au întrebat zilnic cum mă simt, mi-au trimis vitamine, gânduri bune, încurajări, descurajări, după caz. A însemnat în cazul meu diferența între a petrece carantina acasă sau la spital. Vă mulțumesc (vă știți voi).

În cea mai proastă zi, am simțit nevoia să reacționez ca de obicei în fața bolii - să mă ridic din pat și să mă «scutur», să fac treabă, de toate. Am rezistat tentației și mi-am ascultat corpul. Am stat, m-am odihnit, nu m-am luptat, nu am aplicat tehnica «mind over body» (mintea conduce corpul, n.r.), am simțit că e mai bine să nu. Cred că am procedat corect.

Cel mai greu a fost să mă izolez de copii - să nu le pot îmbrățișa, să plângem în camere separate de dor și să nu dormim, să nu mâncăm împreună, să mă chinui să fac orele online cu mască, pentru că ministresa educației nu s-a gândit că dacă părinții se îmbolnăvesc, copiii nu ar trebui să primească absențe.”

De ce nu s-a testat Luiza Zan pentru noul coronavirus

Artista a dezvăluit că nu s-a testat.

”Nu am făcut testul covid. Motivul meu, foarte personal - medicul de familie m-a atenționat că DSP ar putea veni și după o săptămână să ne testeze, iar de pus în carantină ne vor pune după ce vin rezultatele testului. Dacă testul ar fi fost negativ (cum au fost câteva teste în jurul meu, la persoane cu aceleași simptome), ar fi însemnat oficial că nu am covid, chiar dacă aveam toate simptomele. Dacă ar fi ieșit pozitiv, eram o cifră în plus, dar pierdeam o săptămână din viața mea, iar eu, ca muzician independent, nu am ce face cu un concediu medical. Eu nu am salariu, nu am protecție socială ori medicală de niciun fel.

Am preferat să ascult medicul de familie și să intru cu toată familia în carantină pe răspunderea mea, timp de 14 zile de la primul simptom. Am anunțat toți oamenii cu care am intrat în contact, chiar dacă am fost practic izolată din momentul în care am plecat de la concert, pentru că trăiesc izolat de restul lumii oricum.”

Concluzia Luizei a fost că acest virus nu are nicio legătură cu gripa, în ciuda tuturor miturilor care circulă pe rețelele sociale.

”Coronavirusul ăsta nu are, oameni buni, nicio treabă cu gripa. Puteți să vă mințiți cât vreți, dacă o să-l faceți, o să înțelegeți. E un virus care îți ia corpul prin surprindere, în fiecare zi se comportă diferit. Într-o zi te simți bine (eu prin ziua a 7-a ziceam că am scăpat), apoi brusc simți că nu vei supraviețui (asta a fost la mine ziua a 8-a). Apropo de ce zice doamna vedetă cu inhalațiile în prosop - e un căcat, mie nu mi-a curs nasul, nu am tușit. Nu aveam de ce să fac inhalații. Cu ceai.

Ce voi face din punct de vedere medical.

La sfatul medicului, înainte de Crăciun voi face un test de anticorpi din sânge (nu test rapid). Un profil imunologic Sars-Cov2.

Stau la dispoziția oricărui om din lista de prieteni pentru întrebări de orice fel. De preferat, în privat.

Aveți grijă de voi. Masca nu funcționează în spații închise, decât dacă expunerea e de scurtă durată și spațiul e generos. Vă spune fata, din experiența ei.”

Citește și:

Răceală, gripă sau Covid-19? Simptomele sunt asemănătoare. Iată cum faci diferența între ele!

zodia care consuma alcool jpg
cub Ramona Olaru și Cătălin Cazacu Natalia Mateuț și DJ Mahony png
cub Andreea Perju png
celine dion jpeg
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
meghan markle 4 jpg
george burcea lurch jpg
cub camelia șucu (1) png
image
image
image
image
image
image
baza paris profimedia jpg
celine dion jpeg
Jennifer Lopez a avut ajutor la alesul bradului jpg
cub Ramona Olaru și Cătălin Cazacu Natalia Mateuț și DJ Mahony png
lorena serban tiktok jpg
cub mariana moculescu png