„Marea doamnă a teatrului românesc”, urmărită de tragedii. Tatăl a părăsit-o pentru că s-a născut fată și a fost concediată la 67 de ani: „Ne-a înmânat plicurile cu pensionarea fără să ne privească în ochi”

Elvira Godeanu a fost considerată una dintre cele mai frumoase actrițe a României. A avut, din păcate, o viață marcată de tragedii. 

image

Supranumită „Marea doamnă a teatrului românesc” Elvira Godeanu a fost una dintre actrițele care s-au făcut remarcate pe scenă în perioada înainte și după comunism. 

Viața marcată de dramă a Elvirei Godeanu 

Elvira Godeanu a trăit marcată de lipsa paternă, tatăl său a părăsit-o la scurt timp după naștere. Bărbatul își dorea băiat, iar când a aflat că este tată de fată, Constantin Godeanu și-a părăsit familie. 

La polul opus, mama sa s-a confruntat cu depresie, însă nu a abandonat lupta cu viața și a ajuns să devină o mare perlă a teatrului românesc. 

S-a angajat la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra şi apoi, din 1929, la Teatrul Naţional din Capitală. Din păcate, a fost concediată la vârsta de 57 de ani. 

„Eram la Paris când a murit Elvira Godeanu. A fost depusă în Teatrul Naţional. Îşi dorise să nu se mai întoarcă în acest teatru, deoarece în vremea în care Zaharia Stancu era director, a chemat pe scenă un grup de actori, apoi le-a înmânat plicurile cu decizia de pensionare.

Elvira Godeanu avea 57 de ani. A mai colaborat cu teatrul, dar puţin. S-au dispensat foarte repede de ea, cu toate că era plină de viaţă şi dorea să facă atâtea lucruri”, potrivit ziarulmetropolis.ro.

Cum a fost concediată Elvira Godeanu

Elvira Godeanu / foto: Captură TVR
Elvira Godeanu / foto: Captură TVR

Momentul în care a fost concediată a fost unul extrem de neplăcut pentru regretata actriță, care și-a iubit profesia din tot sufletul.

„Directorul ne-a chemat pe scenă pe mine, pe Aura Buzescu, Fintesteanu, Antoniu, Tanti Cocea, Maria Botta, Marieta Anca şi ne-a înmânat plicurile cu pensionarea fără să ne privească în ochi, spunându-ne: <<Îmi pare rău ne vom despărţi. În plicuri aveţi înştiinţările de pensionare.>>”, își amintea actrița.

„Mi-am iubit profesiunea şi am vrut, ca în ceea ce urma să fiu distribuită, să fiu reală, adevărată. Teatrul se învaţă în ani lungi, are mii de reguli şi secrete pe care nu le-am aflat în conservator. Nu este destul să fii talentat şi să ai acel fizic prin care mulţi speră că vor fi idolii publicului. Sunt necunoscute care trebuie aflate la vremea lor, printr-o muncă disciplinată”, spune actrița pentru revista Flacăra în 1989.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mihaela radulescu jpg
cristina mare jpg
Ozana Barabancea, o femeie fericită
Banner Titi Aur
heidi klum profimedia jpg
sofia  vergara emmy 2024 gettyimages jpg
florin piersic david popovici colaj click jpg
banner Iulian Lemnaru
image
actualitate.net
image
actualitate.net