Mesajul juratului Masterchef pentru restaurante după legea antifumat

Ultima actualizare:

    Adrian Hădean este, din 2014, unul din jurații de la Masterchef, PRO Tvfoto: PRO Tv
Adrian Hădean este, din 2014, unul din jurații de la Masterchef, PRO Tvfoto: PRO Tv

Adoptarea legii antifumat în Camera Deputaților marți, 15 decembrie, a încins spiritele în România. Fumătorii susțin că le este îngrădită libertatea, nefumătorii răsuflă ușurați, iar patronii de restaurante își calculează deja pierderile. Adrian Hădean (38 de ani), jurat la Masterchef le-a transmis un mesaj dur patronilor de restaurante care anticipează falimente în lanț.

Adrian Hădean a fost fumător înrăit timp de 16 ani. S-a lăsat de fumat în urmă cu opt ani, așa că poate privi lucrurile atât din perspectiva fumătorilor, cât și din cea a nefumătorilor. ”Înțeleg îngrijorarea proprietarilor de restaurante legată de noua lege care reglementează fumatul în public, respectiv interzice fumatul în spațiile publice închise. O înțeleg și pe a fumătorilor, mai ales pentru că știu că-i indusă de dependența de substanțele din țigară (măcar de unele dintre ele), e aceeași pe care o aveam și eu, zilnic, în vremea în care fumam (am fumat 16 ani, până acum mai bine de 8 ani)”, a scris Adin Hădean pe contul său personal de Facebook.

Chef-ul de la PRO Tv are o recomandare pentru patronii de restaurante care se tem că legea adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, le va ruina afacerile. ”Proprietarilor de restaurante care au grija zilei de mâine mai acută din cauza legii, pot să le spun asta: o soluție e să vinzi mâncare decentă la un preț decent, lucru pe care încă prea puține restaurante din România îl fac. Nu-i chiar atât de complicat. Industria asta e dificilă și pentru că ne place să fim mituiți pentru a nu vinde (sincer, banii primiți pentru exclusivități, inclusiv sau mai ales de la industria tutunului, asta sunt, un stimulent pentru a renunța deliberat la vânzări, când accepți asta ai acceptat să-ți dai o bună parte din strategia de business pe mâna unui terț), și pentru că nu ne sfătuim clienții sau patronii să investească mai mult în educarea personalului decât în perdele și candelabre”, a adăugat juratul de la Masterchef.

”În cele din urmă, bebeficiază clientul”

Cu o activitate solidă în domeniul consultanței pentru cei care conduc afaceri în domeniu, Adi Hădean spune că prea puțini patroni sunt interesați de un plan de afaceri profesionist. ”Știți câți dintre clienții mei de consultanță din ultimii cinci ani (zeci) au fost curioși de un plan de afaceri profesionist, întocmit împreună cu un specialist? 2(doi). Lista cu lucruri necesare pentru o afacere pe care foarte mulți proprietari de business nu le fac e lungă. Grija pentru ziua de mâine e legitimă, dar poate ar fi mai bine să ne orientăm către adevăratul scop al restaurației, scop a cărui realizare depinde de mâncare și de serviciul care pune mâncarea din tigaia bucătarului în farfuria clientului”, a mai spus Hădean.

Specialistul le recomandă tuturor să privească imaginea de ansamblu. ”Tot ce s-a întâmplat anul acesta (chit că în unele situații s-au petrecut și abuzuri), de la campania ANAF la controalele ISU generate de tragedia Colectiv și acum legea împotriva fumatului în spațiile publice închise, nu face altceva decât să construiască un mediu reglementat, normal, din care în cele din urmă beneficiază clientul care plătește mâncarea, serviciul, salariul bucătarului, salariul ospătarului, profitul patronului, o taxă la stat și alte costuri, toate-n prețul unei farfurii cu mâncare. Legea asta nu-ți interzice să fumezi, îți interzice doar să mă obligi și pe mine să o fac atunci când, dintr-un motiv sau altul ne aflăm în același spațiu închis”, a încheiat Adi Hădean.

image
image
image
image
image
image
banner dinu maxer axxa png
banner sarah Prodan png
banner betty stroe png
alice peneaca jpg
banner  Andrei Aradits png
banner otniela png