„Mintea ajunge să strige după ajutor!” Andreea Raicu, dezvăluiri despre sănătatea mentală

Andreea Raicu (46 de ani) este o femeie de afaceri de succes, are un business cu articole vestimentare și accesorii, dar ține și cursuri de nutriție, beauty, fashion și dezvoltare personală. Cu alte cuvinte, jurnalista este extrem de activă în mediul online. De data aceasta, Andreea Raicu a ținut să le vorbească urmăritorilor ei despre sănătatea mentală, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.

Andreea Raicu, dezvăluiri despre sănătatea mentală / Foto: Instagram
Andreea Raicu, dezvăluiri despre sănătatea mentală / Foto: Instagram

Andreea Raicu vorbește despre epuizarea mentală: „Aș vrea să facem un mic exercițiu”

„Bună. Pentru că astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății Mintale ( ...) aș vrea să îți vorbesc despre un subiect, despre care nu se discută foarte des, dar care ne afectează pe toți, într-o măsură mai mare, sau mai mică. Este vorba despre epuizarea mentală.

Și aș vrea să facem un mic exercițiu. După un antrenament foarte greu la sală, foarte solicitant, te aștepți să ai febră musculară în ziua următoare, nu-i așa? Pentru că ți-ai supus corpul la un efort mare, știi că este normal apoi să sufere un pic pe durata procesului de refacere.

Ei bine, același lucru se întâmplă și după o perioadă îndelungată de stres cronic. Mintea noastră suferă, iar epuizarea mentală este echivalentul febrei musculare. Dar... pentru că noi refuzăm să o conștientizăm și refuzăm să luăm pauze de odihnă, ea nu dispare. Ea doar crește încet, încet, în intensitate fără să ne dăm seama, până ajungem să ne prăbușim.

Andreea Raicu: „Nu ai claritate mentală, îți pierzi constant răbdarea”

Și probabil că te întrebi cum ești când ești epuizată mental. În primul rând, e important să fii atentă la semnalele pe care ți le trimite corpul. De exemplu, poți să ai dureri de cap foarte dese, care vin de nicăieri, sau îți simți corpul tensionat, sua îți este greu să dormi și te trezești mereu obosită, îți este greu să îndeplinești orice task, chiar și cele mărunte, sau ai constat stări de letargie și de oboseală extremă din care nu poți să ieși oricâtă cafea ai bea.

Mintea ajunge să strige după ajutor. Nu ai claritate mentală, îți pierzi constant răbdarea și ai stări de iritabilitate și nu te poți concentra, nu poți reține informații și parcă ai senzația că nu poți să faci nimic bine. Emoțional, te simți mereu copleșită, fără speranță, anxioasă și fără motivație.

Cum se traduc toate aceste simptome în comportamentul tău? Îți e foarte greu să iei decizii. Pentru orice decizie procastinezi, nu faci nimic din ce-ți aduce plăcere și cel mai des am văzutcă ajungi să te îndepărtezi de oamenii dragi. Dacă te regăsești măcar în aceste câteva simptome despre care am vorbit până acum, este timpul să pui STOP, să îți iei o pauză. Să te oprești din a-ți mai tura întreg organismul la maximum, pentru că dacă nu o faci, epuizarea mentală se va transforma în burnout și se acolo drumul înapoi către echilibru este mult mai lung și mai dificil, și ți-o spun pentru că am trecut prin asta. Ți-o spun fără rezerve și fără nicun fel de perdea.

Andreea Raicu: „Sănătatea fizică, cea mentală și emoțională, merg mână în mână”

Dar vreau să vă mai spun și ce m-a ajutat pe mine. În primul rând, să-mi prioritizez somnul de calitate, un alt lucru a fost să am grijă de pauze, de mine, să-mi iau pauze în timpul zilei, indiferent cât de ocupată sunt, 10-15 minute fac diferența. Să-mi scanez corpul, să fac exerciții de respirație pentru a mă întoarce la mine și la ceea ce îmi face bine.

Să nu mai imi ignor nevoile și să am mereu grijp ca rutina mea de selfcare să conțină activități care îmi dau energie și în primul rând poftă de viață. Și să nu îmi ignor semnalele pe care mi le trimite corpul, ci să-l ascult și să fac ori de câte ori ce-mi cere. Dacă ai grijă de corpul tău, dacă ai grijă la ce mănânci, faci sport regulat, de ce nu faci același lucru și cu mintea ta? Sănătatea fizică, cea mentală și emoțională, merg mână în mână. Toate sunt piesele esențiale în această ecuație a echilibrului nostru general”, le-a transmis Andreea Raicu urmăritorilor ei, într-un videoclip publicat pe Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
image png
mihai bendeac jpg
monica anghel jpg
banner anamaria prodan laurentiu reghecampf png
image png
pepe 1 jpg
banner casa stela popescu png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net