Povestea tristă a artistei care a fost îndrăgită de întreaga Românie. Și-a îngropat 5 copii, a fost alungată din casă și a murit pe scenă în timp ce-și spunea testamentul

România a pierdut unul dintre cei mai distinși și îndrăgiți artiști ai săi în ziua în care Maria Lătărețu și-a cântat ultima melodie pe scena vieții. Viața și cariera acestei cântărețe excepționale, supranumită "Privighetoarea Gorjului", au fost marcate de suferință, sacrificiu și devotament fără margini pentru muzică și tradiția românească.

Maria Lătărețu. Foto: arhiva.
Maria Lătărețu. Foto: arhiva.

La 16 ani a devenit solista principală a tarafului condus de viitorul ei soț

Maria Lătărețu a fost o prezență luminoasă în peisajul muzical românesc, cu un repertoriu vast de peste 1000 de cântece, compuse și interpretate cu pasiune și măiestrie. Fiica unor țărani săraci din familia Borcan, ea și-a început călătoria în lumea muzicii la o vârstă fragedă, începând să cânte și să învețe folclorul alături de familia și comunitatea sa.

La doar 16 ani, destinul i s-a schimbat dramatic atunci când a devenit solista principală a tarafului condus de viitorul ei soț, Tică Lătărețu. A urmat o perioadă de colindat și cântat în toată Oltenia, iar Maria și Tică au devenit un cuplu indisolubil, atât pe scenă, cât și în viața personală.

A pierdut cinci dintre cei șase copii

Dar viața nu a fost blândă cu Maria Lătărețu. În ciuda succesului său în carieră, ea a trecut prin multe tragedii personale. I-au murit cinci dintre cei șase copii ai săi, iar durerea pierderii i-a marcat profund sufletul. Și-a așteptat soțul timp de șapte ani să se întoarcă de pe front, timp în care a fost nevoită să își îngroape copiii singură.

„Cânta la nunte-n sat, cânta la Radio București, cânta la ”Columbia”, la casa de discuri. La o petrecere, gravidă, într-un sat, simțise că o iau chinurile facerii. Dar nu plecase de pe scenă. Născuse acolo. Copilul trăise doar trei zile. Patru îi muriseră de mici. Bronhopneumonie. Patru îngerași...Măriuța prinsese șase anișori, când un câine.. Cinci înmormântări. Câtă inimă să ai în tine???

În ’41, războiul îl chemase la el pe Tică. Căzuse prizonier la ruși. Șapte ani n-a știut nimic de el! Ș-A-P-T-E A-N-I! Ăi bătrâni îi făceau colivă, îl treceau în pomelnic.

Viețuia doar cu Ionuț, de 17 ani, singurul copil rămas. Casa din București fusese bombardată, distrusă de bombardamentele cele mari, ale americanilor.

A cântat peste tot, a pus ban peste ban, a ridicat o vilă în Târgu Jiu. Apoi a venit Tică. Apoi au venit comuniștii. Apoi a venit naționalizarea. I-au luat tot! Tot! N-a apucat o zi să doarmă în patul său!!!", a scris Cătălin Oprișan.

Cu toate acestea, Maria Lătărețu a continuat să cânte și să încânte publicul cu vocea ei inconfundabilă și pasiunea pentru muzică. A rămas un simbol al tradiției și frumuseții muzicale românești, fiind apreciată și iubită de publicul ei din toată țara.

A murit pe senă

Tragedia finală a vieții sale a avut loc în timpul unui turneu în Botoșani, când, cu toate avertismentele colegilor săi, a urcat pe scenă în ciuda stării precare de sănătate. Ultima sa melodie, "Vă las cântecele mele", a devenit testamentul său muzical, iar în urma interpretării ei, Maria Lătărețu și-a încheiat călătoria în această lume.

„La Botoșani se simte rău. Colegii îi cer să renunțe la cântare. Nu e de acord și urcă pe scenă. Un ultim cuvânt pe scenă: <Vă las cântecele mele>, apoi iese val-vârtej. Îi este foarte rău. Se întinde pe pat și spune:  <Cred că mi-a plesnit o arteră în cap!>

Pare că leșină și lumea intră în alertă: ”Doamnă Maria, doamnă Maria!” Tăcere. Ora 18.30 va fi însemnată ca oră a decesului", a mai scris Oprișan.

Astăzi, memoria și moștenirea Mariei Lătărețu trăiesc în inimile și cântecul românilor, iar povestea ei tragică rămâne un simbol al curajului și devotamentului față de artă și tradiție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Ieri, în Joia Mare, atunci când artista a avut o zi liberă și a vopsit ouă pentru Paște, alături de cei doi copii ai săi, fiul său mai mare, Albert ( 14 ani) și fetița ei, Aida (12 ani)
image png
mihai margineanu jpeg
marina voica jpg
image png
banner Tania Budi Mihai Trăistariu png
maria carneci jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net