Prima recoltă de smochine a Oanei Pellea! Cât de sănătoase sunt: „Mențin pielea tânără și ajută digestia!” Cum se prepară dulceața?
Actrița Oana Pellea, fiica regretatului artist Amza Pellea, e tare mândră de prima ei recoltă de smochine. Cât de sănătoase sunt, de fapt, ne spune, exclusiv pentru Click!, nutriționista Codruța Pantelimon. Vă oferim și rețeta de dulceață de smochine. a Ginei Bradea, o adevărată delicatesă.





Oana Pellea: „Primă recoltă!”
Actrița Oana Pellea e tare bucuroasă că smochinul, dăruit, cândva, de un prieten de suflet, a rodit. Ea a fotografiat mica ei recoltă:
„Prima recoltǎ! E absolut plin de smochine. Cine mi-a dăruit un lǎstar? Ionică Surdulescu. El mi l-a dăruit cu multă dragoste, acum mulți, mulți ani. Ionică, pe acolo prin Lumina Domnului, pe unde ești, să fie darul tău pentru sufletul tău frumos! În fiecare dimineațǎ mă gândesc la tine și zâmbesc… când îți vǎd darul rodit”, a menționat ea, pe contul de Facebook.
Codruța Pantelimon, specialistă în nutriție: „Smochinele ajută digestia”
Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre beneficiile smochinelor pentru organism:
„Sezonul smochinelor vine cu o serie de beneficii, dar și cu un mic plus la cântar. Deși le ador, am grijă când le consum, mai ales că minunatul de smochin mă întâmpină și la plecare și la venirea acasă.
Deși au doar 40 calorii pentru două smochine, provenite din zahărul lor natural, când e fructul copt recomand consumul lor redus și doar dimineața, pentru că au un indice glicemic destul de mare, peste 50”.
„Smochinele au efecte benefice asupra pielii”
Ea a mai menționat:
„Unii specialiști îl mențin la 40. Părerile fiind împărțite și la ideea că nu este un fruct, totuși, eu, în calitate de consilier în nutriție, iau doar beneficiile din acest dar minunat al naturii: conținutul ridicat de fibre ajută digestia și previne constipația, și al multor minerale, precum magneziu, cupru, potasiu și vitamin e din grupul B-urilor. Smochinele, de asemenea, au efecte benefice și asupra pielii, menținând-o tânără”.
Rețeta delicioasă de dulceață de smochine a Ginei Bradea
Vestita specialistă în gastronomie Gina Bradea a postat pe blogul ei, dar și pe contul de Facebook, o rețetă delicioasă de dulceață din smochine:
„Smochine caramel, cu smochine întregi, perfect confiate. Este o dulceață fină, cu adevărat deosebită”.
Ingrediente:
-1 kg smochine
-1 kg zahăr
-150 ml apă
-1 lămâie
-un strop de vanilie
Din această cantitate ies 3 borcane de 400 g
Mod de preparare:
„Pentru început, vom pregăti smochinele, trebuie spălate bine și curățate de cotoare. Prima dată facem siropul: Adăugăm apa și zahărul într-o cratiță groasă, cât mai largă, pentru ca lichidul să se evapore ușor.
Zahărul trebuie să se dizolve, să obținem un sirop concentrat. Punem acum fructele și lămâia în siropul de zahăr. Lămâia are rolul de a menține culoarea vie, dar și de a împiedică zaharisirea. Lăsăm dulceața să fiarbă la foc mic, timp de 10 minute.
După aceea, acoperim cratița cu un șervet umed sau cu un tifon pus în două și umezit și lăsăm totul să se odihnească, până a doua zi. Trebuie să stea peste noapte fructele în siropul de zahăr. În felul acesta, se va mai evapora din lichid, fructele se vor confia foarte bine și se vor întări.
Truc pentru atenuarea șocului termic, după fierbere
A doua zi, scoatem smochinele din siropul de zahăr. Apoi, mai fierbem puțin siropul, cât să se lege bine. În jur de 10 minute trebuie să îl fierbem. Adăugăm din nou fructele în sirop, apoi putem pune dulceața, în borcanele curate, uscate și bine sterilizate.
Sub borcane, punem o tavă din inox, astfel încât să fie atenuat șocul termic. Strângem bine capacele borcanelor, le ștergem, le etichetăm și le putem pune în cămară. Asta este tot, dulceața de smochine este gata!”.



































