Scrisorile lui Stanca / Dragă Răsvan Popescu,

20 septembrie 2012
article img
Răsvan Popescu

Îţi scriu, nu ca vechi coleg de breaslă şi de redacţie; nici în calitatea ta de scriitor (jurnalist, scenarist), om de aleasă cultură, ci doar, numai, expres, special... preşedintelui C.N. Audiovizualului.

Situaţia, starea „României video", a ajuns mai mult decât îngrijorătoare. Valuri de lături, zoaie, dejecţii ne inundă pe canalele - ce corect sună!... - de tv. Ţara e un imens closet turcesc. Spre bucuria „duşmanilor noştri naturali", cum zicea Take Ionescu. Tabloidizarea a ajuns o strategie a celor care vor să ne strâmbe axiologia. Aceiaşi cu cei de băloşesc la avutul nostru: sarea, cimetul, uraniul, aurul, petrolul etc.; chimia sau... oltchimia noastră. În condiţiile în care pilonul spiritual „TVR Cultural" a fost distrus din motive economice, din culpa crizei, escaladarea vulgarităţii tv, a trivialităţii, a ţigănirii limbii române, aruncarea ei în noroaiele mahalalei au atins cote alarmante. Călăul fiind tributar comenzilor rămase din copilăria-i cotroceneană, tot politicii de pe Colină. Cu tot liberalismul său manifest. Iar voi, CNA, for menit să asigure în primul rând o ordine spirituală decentă - culturală, lingvistică, etică - v-aţi politizat peste poate.

Dacă nu cumva de tot... Nu ştiu cât depinde de tine personal şi nu mă îndoiesc că depui eforturi, dar te rog, fă ceva! Faceţi ceva, dlor din CNA! Laolaltă, cu toţii, în unanimitate, „insieme", solidari, în bloc... stopaţi trivializarea mediei româneşti. Când moare limba, moare poporul! Iată, la o emisiune pe Antena 1, auzi: „Ştoarfo, fă coardo, te distrug, panaramo!"; când un „businessman", mioritic de profesie, duhnind a zer, strigă pe RTV unei femei - nu contează, femeie de serviciu sau de afaceri - „Să vă duceţi naibii la Bălăcenaca, sunteţi o idioată, râdeţi ca proasta în Pî...!" - zise domnul Bî, cu „b" de la bou, nu de la nume... - unde se va ajunge? Câte pestilenţe şi flatulaţii mai trebuie să inhalăm până la prima măsură? Nu sunt, se ştie, un fiţos de Calea Victoriei să strâmb din nas ca un pudibond, purist, fundamentalist. Dar mă gândesc la generaţia tânără, la ce limbă şi ce limbaj va folosi ea peste 10 ani.

Când deja limba română - cândva „dulce şi frumoasă" - are sonoritatăţi orientale. Rromane, tot mai aproape de nomazii Indiei...

George Stanca, pamflet