Valentin Sanfira: «Asta mănânc când sunt în turnee»
De la 16 ani ţine spectacole de muzică populară în toată ţara şi este mereu pe drumuri. Mănâncă numai prin restaurante şi benzinării, astfel că acum, la 26 de ani, poate spune că s-a specializat în alegerea celor mai bune şi mai sigure sendvişuri.
Deşi prezintă o emisiune de gătit şi îl are alături pe maestrul Horia Vârlan (în calitate de jurat), Valentin Sanfira nu se poate lăuda cu mari performanţe culinare. Nu îi place şi nici nu are de ce „să se complice”. El este mereu pe drumuri şi nu are timp de gătit.
„Se întâmplă rar să gătesc acasă. Iar atunci când o fac, evident că o sun pe mama mea să mă ajute cu reţeta. Ea chiar găteşte cel mai bine, absolut tot ce face are gust. Nici nu se putea altfel, cu patru bărbaţi în casă (n.r. - tatăl şi trei fii). Ea locuieşte în Gorj, eu la Târgu Jiu, iar când mă duc în vizită acasă trebuie să mă încarce cu pachete cu mâncare”, mărturiseşte prezentatorul emisiunii „Mama mea găteşte mai bine” de la Prima Tv.
De obicei, mănâncă la restaurante, îşi comandă acasă sau, când e în turnee, se bazează pe sendvişurile din benzinării. Face asta de la 16 ani, s-a obişnuit. În timp, a învăţat cum să-şi aleagă mâncarea cea mai sănătoasă, care să nu-i cadă rău la drum. „Sunt atent la ce-mi cumpăr, evit maioneza, lactatele, pentru că se alterează rapid. Sendvişurile sunt de bază la drum. Recunosc, mănânc multă pâine, fast-food, dulciuri, dar mă simt bine în pielea mea, nu am ţinut niciodată cure de slăbire”, spune artistul.
Doar în ziua cântării are mai multă grijă la alimentaţie, ca să nu rişte să i se facă rău de la ceva. Mănâncă puţin înainte de eveniment, apoi, chiar dacă trebuie să cânte la mai multe nunţi în aceeaşi seară, nu se atinge de nimic din meniul mesenilor. „Poate fi ceva ce nu-mi prieşte, aşa că mai bine nu risc. Mănânc a doua zi când mă trezesc”, explică el. În ciuda acestui regim alimentar destul de haotic, după părerea nutriţioniştilor, Valentin se simte excelent. Organismul lui este puternic, tânăr, şi îşi permite.
Mâncarea de prune uscate, preferata lui
Valentin ştie să facă ciorbiţe, orez cu fructe de mare, varză la ceaun cu mămăliguţă şi tiramisu. Însă mâncarea lui preferată e cea de prune uscate, după reţeta mamei. Cum nimeni nu o găteşte mai bine decât mama, se bucură de ea doar când merge acasă, în Gorj.Ingrediente: 1 kg de prune uscate, 50 ml vin alb, 2 linguri făină, 50 ml ulei, o ceapă, 200 ml caise uscate, sare după gust.Mod de preparare: Punem prunele uscate şi caisele în apă fierbinte, le lăsăm circa o jumătate de oră să se hidrateze, apoi le scurgem. Călim ceapa în ulei, adăugăm făina şi stingem cu 400 ml de apă. Când sosul începe să se îngroaşe, adăugăm prunele şi caisele, apoi vinul. Lăsăm la fiert timp de 5-10 minute şi condimentăm cu sare după gust.