Valeria Seciu și Octavian Cotescu, o iubire de legendă: «Acolo l-am văzut prima oară pe Octav»

Ultima actualizare:

Marea actriță a scenei românești, Valeria Seciu, s-a stins din viață, la 6 septembrie, la venerabila vârstă de 83 de ani. UNITER a dat trista veste despre trecerea în neființă a celei care a fost unul dintre simbolurile teatrului de la noi din țară. Actrița se lupta de mai mult timp cu o boală necruțătoare, cancerul. 

image

Marea doamnă a teatrului ne-a părăsit într-o zi de marți, la data de 6 septembrie, 2022, iar în urma ei au rămas nenumărate roluri în teatru și film care au atins inima publicului, într-o manieră cu totul unică. Artistă de o sensibilitate copleșitoare, Valeria Seciu s-a remarcat printr-un magnetism inconfundabil în fața spectatorilor, o femeie cu o statură fragilă, de o intensitate răsunătoare.  

Valeria Seciu a trăit viața cu pasiune și credință, iar destinul ei a fost marcat de o mare iubire, pe care a păstrat-o în suflet chiar și după moartea celui care i-a fost suflet pereche, Octavian Cotescu.  

«Era o certitudine pentru mine ca voi deveni actriţă»

Actrița l-a întâlnit pe marele actor și profesor Octavian Cotescu, pe scena teatrului Bulandra, când a rămas fascinată talentul său. Actrița a simțit, încă de pe atunci, că cei doi sunt meniți să împărtășească un destin special împreună.

 „Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oara pe Octav, în <Pădurea>, cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle, Jules Cazaban. Aşa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu. Era o certitudine pentru mine ca voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urmă m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei", a relatat actriţa într-un interviu.

La Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Valeria Seciu a manifestat o profundă admirație față de Octavian Cotescu, care îi era și profesor, însă acesta nu considera potrivit să aibă o relație cu o studentă, așa că cei doi au așteptat până când actrița a absolvit facultatea.

Seciu a absolvit Facultatea de Teatru în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, interpretând rolul Rosalindei din piesa ”Cum vă place“ regizată chiar de Octavian Cotescu.

În timpul anilor de studiu i-a avut colegi de generaţie pe Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu şi Ilinca Tomoroveanu.

Valeria Seciu, cerută în căsătorie la doi ani după terminarea facultății

După acest moment, cei doi s-au simțit liberi să-și trăiască dragostea, iar Valeria Seciu a fost cerută în căsătorie de Octavian Cotescu în 1966. Din iubirea lor s-a  născut un fiu, în 1968, pe nume Alexandru, care avea să fie menit unui destin foarte special. 

Fiul Valeriei Seciu a apucat calea sihăstriei și a plecat tocmai spre Muntele Athos, detașându-se complet de mama sa și de viața pe care o cunoscuse până la acel punct. În 2000, Alexandru a devenit călugăr, iar acum poartă numele de Monahul Daniil.

Valeria Seciu și Octavian Cotescu au împărtășit o conexiune profundă, care depășea parcă granițele lumii materiale. Actrița a fost devastată când marele actor s-a stins din viață, în 1985, la doar 54 de ani. Seciu a păstrat iubirea ei pentru Cotescu la loc sacru și a refuzat să-și mai refacă viața lângă un alt bărbat. 

La vârsta de 78 de ani Valeria Seciu și-a anunțat retragerea de scenă, iar de la acel moment a fost văzută din ce în ce mai rar. 

La data de 6 septembrie, actrița Valeria Seciu a părăsit marea scenă a vieții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
monica tatoiu
Alexandru Ciucu jpg
tania popa colaj facebook jpg
„Singurul om cu care probabil voi ține legătura este Zmărăndescu",  a spus Ana Maria Pal
image
actualitate.net
image
actualitate.net