Vladimir Găitan, pățanii de la filmări: «Când am vrut să o sărut, mi-a dat cu un ardei în cap»

Ultima actualizare:

    Foto: teatrul pentru copii şi tineret “luceafărul”
Foto: teatrul pentru copii şi tineret “luceafărul”

Protagoniştii peliculei „Reconstituirea” erau, în 1968, tineri, frumoşi, şi avizi de celebritate. Au filmat multe scene în noroi şi frig, undeva, lângă Sinaia, însă sacrificiile lor nu au rămas nerăsplătite, adunând premii cu sacul. Mai mult, Ileana Popovici, George Mihăiţă şi Vlădimir Găitan s-au mai ales şi cu o prietenie pe viaţă.

Anul 2018 vine cu o mare surpriză pentru George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, căci vor fi răsplătiţi cu ”Premiul pentru întreaga carieră”, în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Galei Premiilor Gopo,  programată pe 27 martie, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale”, din Bucureşti. În plus, cei doi actori, împreună cu Ileana Popovici, sărbătoresc şi 50 de ani de la filmările peliculei care le-a adus celebritatea, ”Reconstituirea”, regizat, în 1968, de Lucian Pintilie, şi considerat unul dintre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor.

Au devenit faimoşi cu acest film

George Mihăiţă, care pe 23 septembrie va împlini 70 de ani, ne-a vorbit despre prietenia cu Vladimir Găitan: ”Eu cu Vladimir  jucăm şi acum, suntem colegi la Teatrul de Comedie în «Revizorul» şi în «Poker», iar anul trecut, am fost împreună cu TVR în locul în care s-a filmat «Reconstituirea», la Sinaia. Natura a schimbat atât de mult locul acela. Am luat de acolo o piatră obişnuită şi o păstrez ca amintire acasă. Din păcate, am rămas puţini în viaţă. De exemplu, cu Ileana Popovici, colega noastră, ne-am întâlnit acum un an la premiera filmului, căci nu ştiu dacă ştiţi, nu a avut niciodată o premieră de gală”, ne-a povestit George Mihăiţă. 


    Foto: teatrul pentru copii şi tineret “luceafărul”
Foto: teatrul pentru copii şi tineret “luceafărul”

În 2002, ei au fost decoraţi cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, “pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

Vladimir a depănat amintiri de la filmările de acum cinci decenii: ”Avem o relaţie de prietenie foarte bună, eram toţi trei copiii de trupă, am filmat cu uriaşii Emil Bota, George Constantin sau Ernest Maftei. Am fost primiţi cald, prietenos, am fost sfătuiţi de bine. Filmările s-au desfăşurat la Cumpătu, la Sinaia, pe o cale ferată pe care treceau trenuri cu soldaţi spre Transilvania. Noi trebuia să fim atenţi când trec trenurile, aveam şi de filmat. Era la sala de mese un radio unde ascultam seara ultimele veşti. Şi avea acesta un ochi de pisică pe care nu pot să-l uit”.

Are însă şi păţanii de pe platourile de filmare, cu iubita lui din ”Reconstituirea: ”Ileana era un copil cuminte, n-am ştiut că era şi cântăreaţă, mi-a plăcut felul ei de a fi. Aşa a descoperit-o regizorul, a văzut-o în film şi a distribuit-o. Am avut o scenă de amor la care ne-am chinuit şi regizorul i-a dat să mănânce un ardei gras pe care mi l-a spart în cap când eu am încercat să o sărut. Ce vremuri frumoase! Avem 50 de ani de prietenie nestinsă. Noi încă ne sunăm, ne întâlnim, nu ca alţii care nu se suportă.Cu Ileana mă văd mai rar, ea stă în Italia, iar verile le petrece la căsuţa ei de vacanţă din Buturugeni”.  

Găitan şi Mihăiţă sunt taţi de nota 10


    Vladimir şi Gloria  au jucat în piesa ”Soare pentru doi”
Vladimir şi Gloria au jucat în piesa ”Soare pentru doi”

Vladimir nu şi-a dorit ca fiica lui să-i calce pe urme, însă  cum aşchia nu sare departe de trunchi, Gloria Găitan (32 de ani) nu s-a lăsat până n-a urcat pe scenă: ”Am jucat la debutul fiicei mele, care este şi ea actriţă. Eu am fost împotrivă pentru că situaţia materială a unui actor nu e foarte bună în România. Până la urmă am cedat pentru că am zis că trebuie să încerce. A fost partenera mea într-o piesă care se numea «Soare pentru doi»”, a povestit maestrul Găitan, într-un interviu, la Digi 24. Artistul, care mai are un fiu, a mai declarat că nu a fost un tată sever şi că are o relaţie foarte strânsă cu moştenitorii lui.


    Fiul lui George este as în artele marţiale
Fiul lui George este as în artele marţiale

Cât îl priveşte pe George Mihăiţă, el are trei copii, însă Tudor (41 de ani), fiul cel mare, îi seamănă leit. El nu este actor însă, ci unul dintre cei mai valoroşi practicanţi de arte marţiale, specialist în jiu-jitsu brazilian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Elisabeta la tort, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Cristina Vlad png
Nadine, din nou in America   Instagram (2) jpg
Banner artisti platiti png
sean diddy copii profimedia jpg
rihanna saptamana modei gettyimages jpg
Banner Nicoleta Nucă
Banner Ion Dolănescu
banner corina danila png
image
actualitate.net
image
actualitate.net