7 sfaturi despre cum s─â scapi de umiditatea din buc─ât─ârie

image
O buc─ât─ârie umed─â ┼či care nu este aerisit─â corect devine mediul propice pentru apari┼úia sporilor de mucegai

Din cauza c─âldurii excesive ┼či a aburilor acumula┼úi c├ónd g─âte┼čti, buc─ât─âria este una dintre cele mai umede ├«nc─âperi din locuin┼úa ta. Iat─â ce trebuie s─â faci pentru a ├«nl─âtura umezeala ┼či pentru a evita apari┼úia mucegaiului ┼či a igrasiei.

1. Izoleaz─â bine ferestrele

Amenajeaz─â buc─ât─âria cu materiale ┼či produse c├ót mai rezistente la umezeal─â. Dac─â ferestrele sunt vechi, acestea pot avea numeroase fisuri ┼či defecte care nu mai permit o izolare adecvat─â. F─â-le o recondi┼úionare sau, cel mai bine, schimb─â-le. De exemplu, po┼úi alege ferestre de tip termopan. Caut─â modele rabatabile. Astfel, po┼úi avea aerisire chiar ┼či c├ónd plou─â sau este foarte frig afar─â.

2. Pune în funcţiune hota de la aragaz

Un aparat foarte util ├«mpotriva umezelii este hota pentru aragaz. De fiecare dat─â c├ónd g─âte┼čti, pune ├«n func┼úiune hota pentru absorbirea aburilor, a fumului ┼či mirosurilor.

3. Repar─â ┼úevile ┼či robine┼úii

F─â o verificare atent─â a ┼úevilor, robine┼úilor ┼či a m─â┼čtii care acoper─â ┼úevile. Repar─â robine┼úii care picur─â sau ┼úevile care au scurgeri de ap─â. Astfel, vei mai elimina din sursele de umezeal─â din buc─ât─ârie. De asemenea, ┼čterge apa r─âmas─â ├«n stativul pentru farfurii, dup─â ce speli vasele.

4. Cumpără vopsea pentru suprafeţe umede  

Pere┼úii interiori ┼či plafonul pot deveni ├«n timp umede risc├ónd s─â prind─â mucegai sau chiar igrasie. Cur─â┼ú─â bine locurile afectate, iar apoi folose┼čte o vopsea special─â pentru suprafe┼úe umede.

5. Folose┼čte un dezumidificator de aer

Pe pia┼ú─â, exist─â aparate cu rol de absorbire a umezelii. Dezumidificatorul func┼úioneaz─â pe baza unor tablete care reduc excesul de umezeal─â. Po┼úi folosi o astfel de tablet─â ├«n jur de dou─â luni, iar dup─â aceea trebuie s-o ├«nlocuie┼čti.

6. Aerise┼čte buc─ât─âria des

C├ónd g─âte┼čti este bine s─â ┼úii geamul deschis sau ├«ntredeschis pentru a evacua aburii forma┼úi. Aerise┼čte buc─ât─âria ├«n timp ce prepari m├óncarea dar ┼či dup─â ce ai terminat de g─âtit.

7. Nivelul de umiditate: între 40-60%

├Än orice spa┼úiu ├«nchis, umezeala ├«n execes favorizeaz─â apari┼úia mucegaiului ┼či a igrasiei. Acestea pot cauza sau agrava probleme respiratorii ┼či reac┼úii alergice mai ales ├«n cazul persoanelor ├«n v├órst─â ┼či al copiilor. Principalele cauze ale apari┼úiei umidit─â┼úii sunt lipsa izola┼úiei sau izola┼úia necorespunz─âtoare, varia┼úiile mari de temperatur─â, aerisirea insuficient─â, activit─â┼úile casnice (sp─âlat, g─âtit, c─âlcat) scurgerile accidentale, etc. Este recomandat ca ├«n locuin┼úa noastr─â s─â existe un nivel de umiditate ├«ntre 40-60%.

FotoJet jpg
florin salam jpeg
andrew tate 1 PNG
FotoJet (1) jpg
David Popovici castiga proba de 50m liber la campionatele europene de inot LEN European Aquatics in Otopeni Ilfov 8 iulie 2022 FOTO Inquam Photos / George Calin
257632721 283109130493372 5231993439749515723 n jpg
FotoJet (2) jpg
Reynolds si sotia lui jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 14 august sf proroc miheia png
1 Uttam Parmar jpg
functionar banca jpeg
Campaniile lui Mihai Viteazul jpeg
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
bani banca bancnote jpeg