A fost inventată valiza pentru orbi! Iată cum arată și ce poate face

Chieko Asakawa (65 de ani), directoarea Muzeului Miraikan din Tokyo, este complet oarbă de când avea doar 14 ani, în urma unui accident tragic. În 2017, propriile experiențe au inspirat-o să vină cu ideea unei valize bazată pe inteligență artificială (AI), care ar putea ghida utilizatorii cu ajutorul senzorilor, camerelor încorporate și un sistem GPS, navigarea fiind oferită prin căști.

Valiza AI ajută persoanele cu deficiențe de vedere să navigheze mai eficient (foto: Muzeu Miraikan)
Valiza AI ajută persoanele cu deficiențe de vedere să navigheze mai eficient (foto: Muzeu Miraikan)

Citește și: Cel mai misterios manuscris din toate timpurile. Pentru descifrarea lui a fost folosită inteligenţa artificială 

Șase ani mai târziu, valiza AI a avut primul său test în aer liber efectuat pe 26 ianuarie și este aproape gata pentru debutul său comercial. Dispozitivul ingenios este disponibil în prezent pentru testare de către orice persoană cu deficiențe de vedere în fața Muzeului Miraikan, cunoscut și sub numele de Muzeul Național al Științei și Inovării Emergente, până pe 6 februarie. Asakawa speră că dispozitivul va deveni al treilea ajutor major de mobilitate pentru nevăzători, după bastoane și câini ghid.

În viitorul apropriat speră să ofere valiza spre închiriere

„Mi-aș dori ca cei cu deficiențe de vedere să se poată bucura de mersul prin oraș chiar mai mult decât o fac deja”, a declarat aceasta, conform tabloidului japonez Mainichi. De asemenea, ea și companiile care i-au finanțat activitatea în ultimii ani doresc să pună la dispoziție valiza AI pentru închiriere în aeroporturi, centre comerciale și gări, în viitorul apropiat.

Iată și: Balerina cuantică, city farming-ul și ,,orchestra purtabilă’’ – prezențe inedite la GoTech World 

După ce utilizatorii își stabilesc destinația pe telefon, valiza AI, care este suficient de mică pentru a fi adusă la bord ca bagaj de mână, poate planifica o rută optimă în acel moment. Dispozitivul utilizează camere și senzori laser pentru a avansa automat, evitând în același timp obstacolele. A fost testată în trecut doar în interior.

„AI mă ghidează pentru că înlocuiește vederea pe care am pierdut-o. Este un vis să mă pot plimba de una singură”, a spus Asakawa într-un interviu.

Pentru testul în aer liber, roțile sale au fost făcute mai mari

Deși prototipurile anterioare au fost echipate cu roți mici, potrivite pentru utilizarea în interior,  pentru testul în aer liber, cea mai recentă iterație a valizei inteligente are roți mari, robuste și un motor puternic care poate aborda și mediile exterioare - pentru a-i permite să depășească denivelările. Valiza pentru orbi este echipată cu un sistem GPS extrem de precis, care permite dispozitivului să-și determine poziția într-o marjă de eroare de 10 centimetri - pentru a evalua împrejurimile și a evita ciocnirea cu alte persoane sau obstacole pe traseul său.

Este echipată cu un sistem GPS extrem de precis (foto: Muzeu Miraikan)
Este echipată cu un sistem GPS extrem de precis (foto: Muzeu Miraikan)

Vezi și: Păpuşi sexuale cu Inteligenţă Artificială, asistente la azilul de bătrâni. Unde se întâmplă asta 

În timpul demonstrației, Asakawa a mers pe un drum de la Miraikan la cea mai apropiată stație. În unele puncte, dispozitivul a fost înconjurat de oameni și nu a putut determina locația sa, dar Asakawa a fost capabilă să meargă într-un ritm alert de până la 4 kilometri pe oră. „În mod normal, sunt atentă să merg drept. Am fost impresionată că am putut ajunge la gară cu atât de puțină bătaie de cap”, a spus Asakawa.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net