A studiat psihologia în Anglia, iar în România s-a făcut pizzar. Cum și-a schimbat destinul un ieșean

Ultima actualizare:

Un tânăr din Iaşi care a studiat domeniul neuroştiinţelor în Marea Britanie s-a întors acasă pentru a deschide o micuţă şi cochetă pizzerie la parterul unui cămin studenţesc. Anul acesta restaurantul a fost restaurantul lui se regăsește într-un top 50 al celor mai bune pizza din Europa. Pizza care se prepară în campusul studențesc din Iași se mai întâlnește în doar două pizzeri din Florența.

Cotitura de destin

Alex Grafițeanu a studiat psihologia la Londra, dar a ales alt drum în viață, în România
Alex Grafițeanu a studiat psihologia la Londra, dar a ales alt drum în viață, în România

Alex Gafiţianu a studiat psihologia la UCL din Londra și tot aici a urmat cursurile unui master în neuroştiinţe, apoi un altul în Inteligenţă Artificială. Un an de zile a lucrat în cercetare, apoi a luat marea decizie. A revenit în România și nu avea încă 22 de ani când a decis să își deschidă o pizzerie și nu oriunde ci în campusul studențesc Tudor Vladimirescu, al doilea ca mărime din România, după cel din Grozăveşti, Bucureşti.

La un an şi jumătate de la inaugurare, pizzeria a fost clasată pe locul 49 în topul celor mai bune 50 restaurante de profil din Europa, scrie Agerpres.

„A fost un şoc. Nu ne aşteptam niciunul să fim incluşi într-un astfel de top. Cu trei luni înainte de a primi informaţia că am fost selectaţi în Top 50 Pizzerii din Europa, noi ne mândream că am reuşit să colaborăm cu un pizzer din top 50 pizzeri din Italia.

Nu aveam nicio speranţă să ajungem noi în topul ăsta. Dar după o imensă bucurie şi o perioadă de extaz, urmează o perioadă de responsabilitate. De acum nu mai suntem doar o pizzerie din Iaşi sau o pizzerie dintr-un campus studenţesc. Suntem o pizzerie din Top 50 Europa, iar în fiecare farfurie trebuie să fie o pizza de Top 50 Europa", povesteşte Alex Gafiţeanu.

Secretul succesului

Succesul lui Alex a avut la bază un drum pe care ieșeanul l-a făcut cumpărându-și bilet doar dus. A plecat în Italia în căutarea celor mai ascunse secrete ale pizzei.

„Ajunşi în Italia, ne opream într-un oraş, purtam discuţii, ne luam alte bilete şi plecam mai departe. În fiecare zi alt oraş, alte întâlniri. (...) Am contactat 70 de pizzeri din Italia, au răspuns cinci, ne-am întâlnit cu trei dintre ei. Cu toţii, evident, se aflau în top pizzeri din Italia. Doi dintre cei cu care m-am întâlnit erau clasaţi mai sus decât Giovanni în top pizzeri Italia.

Alex Gafițianu și Giovanni Santarpia. Sursa foto: 50 Top Pizza 2024
Alex Gafițianu și Giovanni Santarpia. Sursa foto: 50 Top Pizza 2024

Însă cu Giovanni am simţit entuziasmul şi iubirea pentru ceea ce face, am simţit o chimie între noi, iar faptul că el a văzut în mine potenţialul de a înţelege şi a aplica ceea ce el a creat, m-a făcut să mă apuc repede de proiect şi să lucrez cu el. Pizza de la noi e făcută după reţeta specială a lui Giovanni. El are propria lui combinaţie de făină cu diferite proprietăţi proteice care duc la aluatul pe care îl găsiţi şi aici. Noi doar respectăm cu stricteţe ce el a creat în peste 30 de ani", explică Alex.

Giovanni Santarpia, un italian de 50 de ani din Florenţa, este cotat de ghidul 50 Top Pizza ca fiind numărul 61 în lume şi 29 în Italia. Ca orice "italiano vero", Giovanni are propria pizzerie în Florenţa.

Acceptarea propunerii lui Alex este o provocare. Această provocare, aşa cum am făcut-o în Italia, am vrut să o realizez şi în România. Am avut diferite colaborări şi în Ucraina, şi la Tel Aviv, Helsinki, Stockholm, unde am dus produsul meu în diferite părţi ale lumii. Aşa cum am făcut acolo, am vrut să fac şi în România, la Iaşi”, a spus italianul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ucrainence Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
cai sat jpg
555 (19) jpg
bacalaureat adevarul jpg
bani jpg
femeie haine dulap shutter jpg
FotoJet (6) jpg
Cinci poveşti mai puţin cunoscute despre Bucureştiul de altădată jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net