Adevărata origine a lui Moș Crăciun. De unde a apărut legenda

Ultima actualizare:

Moș Crăciun are o istorie lungă, plină de tradiții de Crăciun. Astăzi, el este considerat în principal ca bărbatul vesel îmbrăcat roșu care aduce jucării copiilor cuminți în Ajunul Crăciunului, dar povestea lui se întinde până în secolul al III-lea, când Sfântul Nicolae a umblat pe pământ și a devenit sfântul patron al copii.

Moș Crăciun a fost popularizat în magazinele și mall-urile americane Foto: Pixabay
Moș Crăciun a fost popularizat în magazinele și mall-urile americane Foto: Pixabay

Aflați mai multe în acest articol despre istoria lui Moș Crăciun de la originile sale timpurii și descoperiți cum doi new-yorkezi — Clement Clark Moore și Thomas Nast — au fost influențe majore asupra lui Moș Crăciun pe care milioane de copii îl așteaptă în fiecare Ajun.

Legenda Sf. Nicolae: Adevăratul Moș Crăciun

Legenda lui Moș Crăciun a început mai întâi cu un călugăr pe nume Sfântul Nicolae. Se crede că Nicolae s-a născut undeva în jurul anului 280 d.Hr. în Patara, lângă Myra, în Turcia actuală. Mult admirat pentru evlavia și bunătatea sa, Sfântul Nicolae a devenit subiectul multor legende. Se spune că și-a dat toată averea moștenită și că a călătorit prin țară, ajutând săracii și bolnavii. Una dintre cele mai cunoscute povești despre Sfântul Nicolae este momentul în care a salvat trei surori sărace de la vândute ca sclave și prostituate de către tatăl lor, oferindu-le o zestre pentru a se putea căsători.

De-a lungul multor ani, popularitatea Sfântului Nicolae s-a extins și a devenit cunoscut drept protectorul copiilor și al marinarilor. El este celebrat la aniversarea morții sale, 6 decembrie. Aceasta a fost considerată în mod tradițional o zi norocoasă pentru a face achiziții mari sau pentru a se căsători. În perioada Renașterii, Sfântul Nicolae a fost cel mai popular sfânt din Europa. Chiar și după Reforma protestantă, când venerarea sfinților a început să fie descurajată, Sfântul Nicolae și-a menținut o reputație pozitivă, mai ales în Olanda.

Sinter Klaas vine la New York

Sf. Nicolae a făcut primele sale incursiuni în cultura populară americană spre sfârșitul secolului al XVIII-lea. În decembrie 1773 și din nou în 1774, un ziar din New York a raportat că grupuri de familii olandeze s-au adunat pentru a onora aniversarea morții sale.

Numele Moș Crăciun a evoluat din porecla olandeză a Sfântului Nicolae, Sinter Klaas, o formă prescurtată a lui Sint Nikolaas (olandeză pentru Sfântul Nicolae). În 1804, John Pintard, membru al Societății Istorice din New York, a distribuit gravuri în lemn ale Sfântului Nicolae la întâlnirea anuală a societății. Fundalul gravurii conține imagini familiare de Moș Crăciun, inclusiv ciorapi plini cu jucării și fructe atârnate deasupra unui șemineu.

În 1809, Washington Irving a ajutat la popularizarea poveștilor cu Sinter Klaas când s-a referit la Sfântul Nicolae drept sfântul patron al New York-ului în cartea sa, The History of New York.

Pe măsură ce faima sa creștea, Sinter Klaas a fost descris ca fiind totul, de la un pungaș cu o pălărie albastră cu trei colțuri, o vestă roșie și ciorapi galbeni până la un bărbat care poartă o pălărie cu boruri largi și o pereche uriașă de cizme.

Moșii din mall-urile americane

Dăruirea de cadouri, centrată în principal în jurul copiilor, a fost o parte importantă a sărbătorii de Crăciun, de la începutul secolului al XIX-lea. Magazinele au început să facă publicitate pentru cumpărăturile de Crăciun încă din 1820, iar în anii 1840, ziarele creau secțiuni separate pentru reclame de sărbători, care prezentau adesea imagini cu noul personaj extrem popular, Moș Crăciun.

În 1841, mii de copii au vizitat un magazin din Philadelphia pentru a vedea un model de Moș Crăciun în mărime naturală. A fost doar o chestiune de timp până când magazinele au început să atragă copiii și părinții lor, cu ademenul unui Moș Crăciun „viu”. La începutul anilor 1890, Armata Salvării avea nevoie de bani pentru a plăti mesele gratuite de Crăciun pe care le-au oferit familiilor nevoiașe. Au început să îmbrace șomeri în costume de Moș Crăciun și să-i trimită pe străzile din New York pentru a solicita donații. Acei Moș Crăciun familiari din Armata Salvării au sunat de atunci clopote la colțurile străzilor orașelor americane.

Poate cel mai emblematic Moș Crăciun este Kris Kringle din filmul clasic din 1947 „Miracle on 34 Street”. O tânără Natalie Wood a jucat o fetiță care îl crede pe Kris Kringle (interpretat de Edmund Gwenn, care a câștigat un Oscar pentru rol) când spune că este adevăratul Moș Crăciun. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net