Alimentul iubit de români care provoacă sughițul. „Înghițim mai mult aer când îl consumăm”

Sughițurile sunt enervante și nu le putem controla, punându-ne în imposibilitatea de a mai putea continua o discuție. Și de cele mai multe ori, consumăm anumite alimente care ne provoacă sughițul, fără să știm. Este vorba despre băuturile carbogazoase sau chiar pâinea. 

Tehnici rapide pentru a scăpa de sughiț Foto: Pixabay.com
Tehnici rapide pentru a scăpa de sughiț Foto: Pixabay.com

Ce alimente îți provoacă sughițul 

Este bine cunoscut deja faptul că în general, înghițirea unor cantități mari de băuturi carbogazoase poate duce la sughiț. De asemenea, consumul excesiv de alcool, ori stresul, dar și anumite mirosuri neplăcute, puternice, pot să provoace un episod de sughiț care să dureze ceva mai mult timp, scrie fanatik.ro. Pâinea poate și ea să te facă să sughiți. Dacă ai un meniu uscat, s-ar putea să te confrunți cu astfel de probleme. Se pare că pâinea poate zgâria și chiar irita gâtul, mai mult decât o fac alimentele noi.

 Ali Seifi, un medic de la Universitatea Texas Health din San Antonio, a declarat pentru The Washington Post că pâinea poate duce la sughiț. „O masă bogată cu alimente uscate, cum ar fi pastele sau pâinea, poate declanșa un mușchi din abdomenul nostru numit diafragmă”, a spus Seifi, scrie healthdigest.com

De ce ne face pâinea să sughițăm 

Pâinea este un aliment uscat și ne poate "gâdila" gâtul, mai mult decât o fac alimentele moi. Acestea sunt mai ușor de mestecat și tind să coboare puțin mai ușor decât alimentele uscate. Pâinea implică mai mult mestecat decât, să zicem, piureul de cartofi, de exemplu.

Cu cât mestecăm mai mult, cu atât ingerăm mai mult aer, crescând astfel probabilitatea de sughiț. Adesea consumăm alimente uscate și în bucăți mai mari. Aceste bucăți mai mari pot provoca balonare abdominală, care ne pregătește și pentru sughiț.

Ce să faci când sughiți 

Majoritatea cazurilor de sughiț nu reprezintă o urgență sau ceva îngrijorător. Cu toate acestea, un episod prelungit poate fi inconfortabil și poate perturba activitățile zilnice. E indicat să iei legătura cu medicul dacă sughiți mai mult de două zile. Medicul poate determina severitatea sughițului în raport cu starea generală de sănătate și cu alte afecțiuni.

Remedii pentru sughiț 

Există numeroase opțiuni pentru tratarea sughițului. De obicei, sughițul trece de la sine. Există însă și remedii care pot fi de folos. Poți încerca, de exemplu, următoarele tehnici: respiră într-o pungă de hârtie, mănâncă o linguriță de zahăr, ține-ti respirația, bea un pahar cu apă rece, adu genunchii la piept și menține această poziție, încearcă manevra Valsalva – închide gura și ține-te de nas în timp ce expiri forțat și elaxează-te și respiră într-un mod lent, controlat.

Superstiții negative legate de sughiț

Aproape în toate culturile lumii există superstiții negative legate de sughiț. Când sughiți se crede că te bârfește cineva sau că îți vrea răul, că ești grav bolnav sau chiar că vei fi în primejdie de moarte, cum spunea o vorbă populară printre japonezi. Între timp, sughițul și efectele lui au fost studiate și s-a ajuns la concluzia că nu este nimic primejdios legat de el.

Sughițul poate avea și cauze psihologice

Astăzi se știe că sughițul este cauzat de spasmele diafragmei, care se contractă din diverse cauze și determină pătrunderea bruscă a aerului în plămâni. Sughițul poate fi cauzat de anumite alimente, de frig sau de efort. Dar în 20% din cazuri, sughițul este determinat de cauze psihologice, fiind de obicei vorba despre reacția fizică a organismului la frică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
ospatar cu sau fara experienta jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net