Alimentul popular printre români pe care medicii îl numesc „otrava albă”. Are efecte similare cu drogurile

Nimeni nu poate nega faptul că alimentele moderne sunt delicioase. Cu toate acestea, anumite ingrediente folosite în zilele noastre ne pot provoca probleme serioase de sănătate, mai ales atunci când sunt consumate pe termen lung. Iar printre acestea se numără și zahărul rafinat, pe care medicii îl mai numesc și „otrava albă”.

Zahărul rafinat este foarte nociv pentru sănătate / foto: Freepik
Zahărul rafinat este foarte nociv pentru sănătate / foto: Freepik

Zahărul rafinat se numără printre ingredientele folosite în multe produse din zilele noastre, în ciuda faptului că poate avea numeroase efecte negative asupra organismului. În primul rând, el va favoriza acumularea grăsimii corporale, lucru care ne va face să ne îngrășăm alarmant de rapid. În plus, acest zahăr crește rezistența la insulină și poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.

„Studiile recente arată că zahărul rafinat acționează în mod similar cu drogurile asupra creierului, activând aceleași regiuni responsabile pentru dependență. Acest lucru îl face extrem de periculos, mai ales pentru copii, care dezvoltă obiceiuri alimentare nesănătoase încă de la vârste fragede”, explică, potrivit adevarul.ro, dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă.

Care sunt pericolele ascunse ale zahărului rafinat

Acest tip de zahăr este foarte nociv și pentru sistemul cardiovascular, deoarece favorizează inflamația și crește nivelul trigliceridelor. În timp, acest lucru va duce la probleme cardiace și la hipertensiune arterială.

În plus, zahărul rafinat ne afectează și creierul! În timp, el poate crește riscul apariției bolilor precum Alzheimer, iar unele studii recente au arătat că o dietă bogată în zahăr ne afectează memoria și concentrarea.

„Studiile neuroștiințifice au demonstrat că zahărul provoacă dependență comparabilă cu cea produsă de substanțe precum cocaina. Prin creșterea bruscă a dopaminei în creier, consumul regulat de zahăr duce la nevoia de a consuma din ce în ce mai mult, ceea ce explică de ce mulți oameni nu reușesc să renunțe la dulciuri. Acest efect este și mai pronunțat în rândul copiilor, deoarece creierul lor este în dezvoltare și mult mai sensibil la astfel de stimuli”, mai spune expertul.

Cum putem reduce consumul de zahăr

Medicul ne mai spune că este important să reducem cantitatea de zahăr din dieta noastră, mai ales atunci când vine vorba despre dieta copiilor cu vârste fragede. În plus, trebuie să verificăm atent etichetele produselor pe care le cumpărăm, deoarece multe alimente procesate conțin zahăr.

„O alternativă sănătoasă este să optăm pentru îndulcitori naturali, precum mierea, siropul de arțar sau stevia. Gătitul acasă este o altă soluție foarte bună, deoarece ne oferă control total asupra ingredientelor pe care le folosim. În plus, consumul de alimente integrale, precum fructele, legumele și cerealele, contribuie la o dietă mai echilibrată, fără adaosuri inutile de zahăr”, explică medicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
dan diaconescu jpg
Un topor de aramă, cu o vechime de peste 5.000 de ani, descoperit de un jandarm (foto: Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani)
branza cu rosii jpg
karla dodds captura video jpg
Botiza Maramureș zonă istorică în care bisericile din lemn sunt incluse în patrimoniul UNESCO Foto DMS
Conacul Mocioni din Foeni (foto: Consiliu Județean Timiș)
image
actualitate.net
image
actualitate.net