Atenţie, şoferi! Iată ce medicamente vă scot pozitivi la DrugTest

Tot mai mulţi şoferi sunt prinşi sub influenţa substanţelor psihoactive. Legea însă nu face distincţia între consumul de droguri din urmă cu şapte zile şi cel dinainte de a se urca la volan. Totodată, poliţiştii atrag atenţia că aceste droguri pot fi depistate chiar şi la o simplă verificare cu DrugTestul, scrie adevarul.ro.

În special în weekend,  după petreceri, sunt prinși  șoferii contravenienți
În special în weekend, după petreceri, sunt prinși șoferii contravenienți

Componenta cea mai abundentă din canabis este o substanţă chimică numită THC, care în termeni ştiinţifici vine de la delta-9-tetrahydrocannabinol. Acea substanţă are un efect alterant asupra creierului şi a corpului. Te poate face euforic, relaxat, amuzat sau de partea cealaltă a spectrului, anxios, paranoic şi iritat. 

Cât durează pentru THC-ul din canabis să intre în organism şi să producă efectele psihoactive depinde de mai mulţi factori: cât de puternic e soiul, dacă fumezi iarba sau consumi drogul sub formă de cookies-uri şi cât de mare este toleranţa ta. 

Poliția  a intensificat  controalele
Poliția a intensificat controalele

Medicii atrag atenţia că nu este de joacă niciodată cu drogurile, fie consumate şi ocazional. În afara faptului că pot da dependenţă, acestea ies „la lumină“ la o simplă verificare cu Drugtestul, astfel că şoferii în primul rând ar trebui să se ferească în a le folosi. „THC-ul persistă câteva săptămâni în sânge, deci trebuie să fim atenţi. După fumatul pasiv este posibil să ne pozitivăm nu numai la testele de Drugtest, dar e posibil să ne pozitivăm şi la probele de sânge”, a declarat doctorul Cristian Paparău, şeful Serviciului de Medicină Legală Târgovişte. 

Cristian  Paparău,  medic legist
Cristian Paparău, medic legist

Atenţie şi la medicamente!

Acesta mai spune că trebuie să fim atenţi şi la ce medicamente folosim, pentru că multe dintre ele ne pot scoate pozitivi la un control. „Medicamente precum oxicodonă (oxidolor), care este un opiaceu sintetic, spre deosebire de morfină, ne pozitivează. Sunt multe antitusive precum Codeină, Tusocalm, care pozitivează un Drugtest. Pe prospectul acestor medicamente sunt scrise vag aceste informaţii. Sunt sportivi tineri cu vreo durere de spate şi le dă cineva un astfel de medicament, se duc la o competiţie şi acolo se constată că s-au dopat”, explică legistul. 

Unele medicamente  au în ele substanțe  interzise pentru șoferi
Unele medicamente au în ele substanțe interzise pentru șoferi

Uleiul de canabis, inofensiv 

Uleiul de canabis e teoretic inofensiv, spune medicul, pentru că se foloseşte în scop medicinal în multe afecţiuni. „Uleiul de canabis în sine nu ar trebui să dea efecte psihoactive. La Drugtest va ieşi pozitiv doar dacă este contaminat cu THC. Mai sunt articole pe net în care se arată că şi în condiţii de păstrare neadecvată a acestui ulei de canabis, parte din componentele lui pot vira spre THC. Acum nu ştiu cât de corect este”, explică doctorul Paparău, pentru adevarul.ro. 

Țigările cu canabis  au devenit populare  în România
Țigările cu canabis au devenit populare în România

Evitaţi petrecerile unde se fumează!

Atunci când la o petrecere, într-o incintă, se fumează canabis, specialiştii ne recomandă să părăsim locaţia respectivă pentru că putem deveni pozitivi la teste chiar şi dacă fumăm pasiv. „Este posibil să ne pozitivăm nu numai la testele de Drugtest, dar e posibil să ne pozitivăm şi la probele de sânge, pentru că e vorba de fumatul pasiv. Îi vedem şi în Bucureşti şi în alte oraşe, prin cartiere, pe puştanii care se întâlnesc şi fumează în maşină. Poate nu fumează toţi, dar fiind habitatul atât de mic şi fumatul pasiv contează. Aici e problema şi dacă stai suficient timp acolo te pozitivezi. E complicat de spus cât timp, pentu că una e să fumeze doi, alta e să fumeze cinci lângă tine. Fumatul pasiv de tutun se consideră fumat, la fel şi cel de canabis”, ne sfătuieşte dr. Cristian Paparău, medic legist.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
green bank cel mai linistit oras din lume jpg
mario ilie roman uk jpg
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net