Care era, de fapt, numele adevărat al lui Ștefan cel Mare. Detaliul mai puțin cunoscut despre domnul Moldovei

Ștefan cel Mare a rămas în sufletele românilor drept unul dintre cei mai mari domnitori pe care i-a avut țara noastră și bineînețeles, fără îndoială, a făcut lucruri extraordinare pentru poporul său. Și totuși, există detalii mai puțin cunoscute pentru majoritatea românilor despre acest mare voievod, cum ar fi, de exemplu, numele său adevărat. Cum îl chema, de fapt, pe Ștefan cel Mare?

Care era, de fapt, numele adevărat al lui Ștefan cel Mare / Foto: Arhiva Click!
Care era, de fapt, numele adevărat al lui Ștefan cel Mare / Foto: Arhiva Click!

Fără îndoială, unul dintre cei mai mari domnitori ai Moldovei este Ștefan cel mare, cunoscut pentru faptul că, deși mic de înălțime, a fost un voievod impunător prin talentele sale de conducător. Bineînțeles, ca și în cazul altor domnitori, istoricii nu cad de acord cu privire la câteva aspecte ale vieții lui Ștefan cel Mare, unii susținând că este nepotul din flori al lui Alexandru cel Bun, în timp ce alții consideră că s-ar trage dintr-o linite domnească secundară. Totodată, pe lângă lucrurile mărețe pe care le-a făcut, se mai știe că acesta a avut reputaţia unui bărbat cu mare slăbiciune la femei.

Cum îl chema, de fapt, pe Ștefan cel Mare

Cert este că, numele său adevărat nu era Ștefan cel Mare. A dobândit acest pseudonim ulterior, dovedindu-și măreția. Astfel, unul dintre cei mai mari voievozi pe care i-a avut țara noastră s-a numit, de fapt, Ștefan Mușat sau Ștefan al III-lea Mușat, iar datorită faptului că decenii la rând a reușit să țină piept turcilor, poporul i-a spus „cel Mare”.

De altfel, mai este cunoscut faptul că acesta a fost fiul lui Bogdan al al II-lea Vodă, însă istoricii se contrazic cu privire la linia domnească. Unii susțin că Alexandru cel Bun este bunicul lui Ștefan cel Mare, dar se spune că Bogdan al II-lea ar fi fiul nelegitim al acestuia. Deci, și Ștefan ar fi un copil făcut din flori, de aceea a trebuit să ia tronul luptând și nu prin moștenire. Alții susțin că bunicul lui Ștefan a fost un anume jupân Bogdan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net