Care este cea mai sănătoasă apă din comerț, bună pentru consum: „Asta recomand, din ce am studiat”
Apa este ingredientul crucial pentru apariția vieții, iar deja știm cu toții că trebuie să bem îndeajuns de multă apă în fiecare zi, pentru a ne menține sănătatea. Expertul în domeniul micro-nutriției, Adrian Vornicu, ne spune care tip de apă este cel mai bun pentru noi.

Apa are un rol crucial pentru sănătatea noastră, iar toți medicii ne recomandă să ne hidratăm suficient de-a lungul zilei. Însă, pe rafturile magazinelor se află numeroase tipuri de apă, iar poate că mulți dintre noi ne întrebăm care dintre acestea este cel mai bun pentru organism.
În cadrul podcast-ului „Altceva cu Adrian Artene”, specialistul Adrian Vornicu a vorbit atât despre importanța apei pentru organismul nostru, dar și despre ce tip de apă ar trebui să consumăm.
„Viața apare în apă”
„Aș începe prin a prezenta altfel o formulă care circulă foarte mult. Se spune că suntem 75- 80% apă. De fapt, suntem 99%. Și o să explic de ce. Când se spune că suntem 75% se privește doar aspectul volumetric al moleculelor, nu cel numeric”, a explicat Adrian Vornicu.
Expertul a vorbit și despre importanța apei pentru dezvoltarea fătului uman, unde consumă o cantitate însemnată de apă.
„Viața apare în apă. Fătul se naște într-o piscină salină, care este lichidul amniotic. Apare în acea apă salină. Și atunci de aici această recomandare pe care eu nu o înțeleg și nici nu vreau acum să o critic prea mult: copiii mici să nu mănânce sare până la doi ani. Dar el iese dintr-o piscină salină, unde în ultimele luni de viață bea lichidul amniotic”, spune acesta.
Ce fel de apă trebuie să bem
În orice magazin am intra, vom vedea că avem nenumărate opțiuni, atunci când vine vorba despre apă. Iar nu numai marca diferă, ci și compoziția și calitatea apei din sticlă.
„Dar între mese apoi prin apă pură, și prin apă pură înțeleg fiecare sticlă de apă plată, are o marcă și spune așa: reziduul sec la 180 de grade și apoi ai o cifră cu miligrame. Ce înseamnă asta? Este luat un litru de apă, este pus la fiert și când se evaporă rămân niște reziduuri pe fundul vasului și ele sunt cântărite. Atunci constatăm că din tot acel litru după ce a fiert a mai rămas 100 miligrame”, a declarat Adrian Vornicu. Potrivit acestuia, cel mai bine este să apelăm la apă cu reziduul sub 100.
„Eu recomand, din ceea ce am studiat și învățat, să se bea între mese o apă cu reziduul sub 100. Și aici dacă ne uităm puțin la cele mai longevive categorii de persoane, în general sunt cei din zonele alpine, unde munții oferă apă foarte pură. Deci o apă sub 100 pentru apa dintre mese, iar la masă putem să bem o apă minerală, cu jumătate de oră înainte de masă”, mai spune acesta.
