Care este cea mai veche țară din lume, de fapt. Puțini sunt cei care știu

Te-ai întrebat vreodată care este, de fapt, cea mai veche țară din lume? Deși pare greu de crezut, este una dintre cele mai frecvente întrebări printre pasionații de istorie. Cea mai veche țară din lume are o istorie plină de evenimente care i-au influențat dezvoltarea ulterioară.

Care este cea mai veche țară din lume, de fapt / foto: Shutterstock
Care este cea mai veche țară din lume, de fapt / foto: Shutterstock

Te-ai întrebat care este cea mai veche țară din lume? Ei bine, nu multă lume știe acest lucru, însă se află în apropierea noastră. Mai exact, cea mai veche țară din lume se află pe continentul european și se numește San Marino. Potrivit istoricilor, țara San Marino a fost înființată pe 3 septembrie în anul 301 d. Hr., atunci când Sfântul Marino, originar din Dalmaţia, care a fugit de persecuția lui Dioclețian, s-a stabilit, împreună cu o mică comunitate creştină, pe Muntele Titano.

Despre momentul înfiinţării statului circulă o legendă interesantă: se spune că la începutul secolului al IV-lea, Marino, un tăietor de pietre venit să lucreze la construcţia portului Rimini, s-a refugiat pe Muntele Titano, fiind prigonit pentru credinţa sa creştină. Cu timpul, pe munte s-a format o comunitate din ce în ce mai numeroasă, care a întemeiat statul San Marino, şi, de-a lungul secolelor, acesta şi-a păstrat, neîntrerupt, independenţa.

Ce spun istoricii

Independența acesteia nu a fost recunoscută decât abia în anul 1631 de către Papa, care la acea vreme controla o mare parte din Italia centrală. De asemenea, Constituția acestui stat, scrisă în anul 1600, este cea mai veche din lume.

Cu toate că San Morino este considerată cea mai veche țară din lume, unii istorici nu au fost de acord. Ei susțin că istoria scrisă a Chinei se întinde pe parcursul a peste 3.500 de ani, iar aceeași perspectivă se aplică și în cazul Japoniei, unde primele însemnări datează din 660 î.Hr., cât și în cazul Indiei.

În concluzie, conceptul de „țară”, cum îl cunoaștem în prezent, este relativ recent în evoluția umanității, însă, atunci când aplicăm conceptul modern, într-adevăr, cea mai veche țară din lume este San Morino, potrivit Atlas Geografic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
parlament1 jpg
Al Di Meola  jpg
ananas rubyglow jpg
Avion cargo Boeing 747   800 shutterstock 527865682 jpg
casatorie creier jpg
valuri de 10 metri frutuna pe mare jpeg
ed dwight profimedia jpg
bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net