Ce este scris, de fapt, în jurnalul secret al Reginei Maria. A încercat să-și ascundă dragostea față de amant

Regina Maria, soția regelui Ferdinand, una dintre cele mai frumoase și iubite personaje din istoria României, a lăsat după moartea sa o moștenire literară impresionantă.

Regina Maria are o moștenire literară impresionantă / foto: arhiva
Regina Maria are o moștenire literară impresionantă / foto: arhiva

Frumoasa regină, cea care a trăit alături cel de-al doilea rege al României, Ferdinand, are o poveste de dragoste dramatică.

Jurnalul, cea mai importantă operă a reginei Maria

Dar, departe, cele mai importante opere sunt paginile din jurnalul său, nu demult descoperit. Aici regina Maria a documentat evenimentele majore ale României la care a fost martoră și protagonistă.

„Atâtea gânduri mi s-au îngrămădit în minte, atâtea gânduri personale asupra lucrurilor, dar nu am timp să le scriu pe toate. Viața mea este ocupată, totuși, va fi poate interesant, într-o zi, pentru mine și pentru alții să mă uit în urmă și să văd ce am simțit aparte în fiecare oră a vieții mele ca regină și ca femeie”, scria regina Maria în jurnal, potrivit site-ului reginamaria.org

Regina s-a dovedit a fi nu doar un mare scriitor, ci și un observator fin al epocii. „Deşi sunt femeie, încă de la început mi s-a acordat încredere. Mi-au fost spuse multe secrete, ştiam tot ceea ce se întâmpla”, mai dezvăluie finele jurnalului.

Povestea de dragoste pe care a trăit-o cu prințul Barbu Știrbey

Imagine din unul dintre jurnalele Mariei / foto: reginamaria.org
Imagine din unul dintre jurnalele Mariei / foto: reginamaria.org

În jurnal regina Maria vorbește și despre povestea de dragoste extraconjugă pe care a trăit-o alături de amantul ei, Prințul Barbu Știrbey, despre care se spune că ar fi tatăl a doi dintre cei șase copii pe care i-a născut.

„Sentimentele și atașamentul lui au devenit în scurt timp atât de evidente, fără îndoială că apropiații lui și-au dat seama. Cu capul în nori, soția lui habar n-avea, din fericire”, notează prințesa Ana Maria Callimachi.

Din cauza acestei aventuri, regina Maria era deseori ținta ironiilor regelui Ferdinand, care, deși ar fi fost de acord cu relațiile ei extraconjugale, nu ezita să o ia „la mișto”.

Ferdinand obișnuia să o ia pe Maria peste picior. „Vino, mamă a celor patru copii ai mei!”. În acte, cuplul Regal avea șase copii (Carol al II-lea, Principesa Elisabeta a II-a, Principesa Maria, Principele Nicolae, Principesa Ileana și Principele Mircea).

Nici Carol al II-lea, primul copil al lui Ferdinand și al Mariei, nu se comporta frumos cu surorile lui. Se spune că atunci când prinţul Barbu Ştirbey venea la Palat, Principele Carol o șicana pe sora sa mai mică, Ileana, spunându-i: „Uite-l pe tac-tu!”.

Maria și Barbu se iubeau la Peleș

Regina Maria și Prințul Știrbey se iubeau la Peleș. „Prințul Barbu Ştirbey era tot timpul în preajma ei şi se comporta ca un membru al familiei. La Cotroceni sau la Peleş prinţul avea propria lui cameră.

Devenind regină, Maria n-a mai ţinut secretă relaţia, aşa că intrările şi ieşirile ei dese, în camera lui Ştirbey, se petreceau în faţa personalului palatului, fără cea mai mică reţinere şi fără protocolul la care trebuia să se supună de obicei prinţul”, povestea prinţesa Ralu Callimachi, în memoriile sale citate de adevarul.ro.

Totuși, relația celor doi avea să fie întreruptă și reluată. A luat sfârșit când regina s-a îndrăgostit de Joe Boyle, dar când acesta din urmă a muri, Maria s-a întors la amantul ei inițial.

În februarie 1931, Barbu Știrbey s-a autoexilat și a plecat în străinătate de frica represaliilor regelui Carol al II-lea. Pe patul de moarte al Reginei, prințul Știrbey memora „Te iubesc, Maria mea!”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net