Ce înseamnă, de fapt, „eram pe drojdie”. Expresia a fost folosită de Dumitru Buzatu când a primit mita de 1,25 milioane de lei

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean al județului Vaslui, a fost prins în flagrant, în timp ce lua șpagă nu mai puțin de 1,25 de milioane de lei.

Dumitru Buzatu a fost prins în timp ce lua mită / foto: Inquam Photos
Dumitru Buzatu a fost prins în timp ce lua mită / foto: Inquam Photos

Înregistrările arată că demnitarul i-a mulțumit celui care i-a dat mita folosit expresia „eram pe drojdie”. Iată ce înseamnă această expresie.

Președintele Consiliului Județean Vaslui, unul dintre cei mai bogați oameni din cel mai sărac județ din România, a vrut să-i spună interlocutorului său că nu mai avea bani. A fi pe drojdie înseamnă, de fapt, a ajunge la fundul sacului, a fi falit.

„a fi pe drojdie (sau pe drojdii) = a fi la capătul resurselor materiale, a nu mai avea aproape nici un ban. Expresii similare: (A avea) inimă de piatră (sau impietrită) = (a fi) nesimțitor, rău, fără suflet, rece”, este explicația expresiei „a fi pe drojdie” din Dex.

Filmul flagrantului făcut lui Dumitru Buzatu

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită, a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

„La orele 17.15, (.....) şi Buzatu Dumitru s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca (.....) şi marca (.....). Buzatu Dumitru a mers la portbagajul (.....), iar (.....) la autoturismul (.....), unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul (.....), (.....) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, Buzatu Dumitru a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”, se arată în documentele DNA.

Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean.

„ Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (.....) cu nr. de înmatriculare (.....) utilizat de către Consiliul Judeţean Vaslui a fost oprit la ieşirea din ferma (.....), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru însoţit de un conducător auto angajat al Consiliului Judeţean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziţiei auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui.

Buzatu primise 2500 de bancnote de câte 500 de lei, marcate de către anchetatori pentru realizarea flagrantului. Banii primiţi drept mită erau pentru un contract din fonduri europene.

image
image
image
image
image
image
image png
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
kurt malpass facebook jpg
blocuri vechi 54026100 22374900 webp
image png
foto crucea cu bucatica din crucea lui Iisus la Muzeul de Istorie  2048x970 webp
Politisti Rutieră - alcoolemie - Politia Rutiera
sat apuseni jpg