Ce înseamnă „sforțare", cuvântul care a pus în dificultate elevii ce au susținut simularea Bacalaureatului

Un cuvânt primit de elevi la simularea de la Bacalaureat 2024, de la Limba și Literatura Română, a avut peste 14.000 de căutări pe Dexonline. Mai exact, cuvântul ”sforțare” a fost căutat de 14.067 de ori. 

Dificultăți pentru elevii de la clasa a XII-a la simularea Bacalaureatului Foto: Pixabay.com
Dificultăți pentru elevii de la clasa a XII-a la simularea Bacalaureatului Foto: Pixabay.com

Ce înseamnă cuvântul "sforțare"

La primul subiect, s-a cerut sinonim pentru substantivul ”sforțare”. Răspunsul corect era ”eforturi”. Cuvântul i-ar fi pus pe elevi în dificultate. Conform dexonline, căutările au fost făcute înainte de ora 10:00, la o oră după ce examenul începuse. Asta poate însemna că au existat elevi care s-au folosit de telefoane și de internet pentru a-și rezolva problema primită la primul subiect de la proba de limba română. Sau poate fi o pură coincidență.

Captură dexonline.ro
Captură dexonline.ro

Potrivit dexonline.ro: "a sforța" înseamă "a face, a depune un efort fizic sau intelectual; a se opinti, a se sili, a se strădui".

Ce au avut elevii de rezolvat la simularea Bacalaureatului

Subiectele de la Limba română au fost structurate în trei părți. Primele două au fost comune pentru profilele uman și real, iar la subiectul al treilea elevii au avut cerințe diferite. La primul subiect a fost un text la prima vedere din lucrarea Metropole, scrisă de Liviu Rebreanu. Pe baza acestuia, elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări.

La subiectul doi a fost un fragment din piesa de teatru Domnișoara Nastasia, scrisă de George Mihail Zamfirescu. Pe baza acestuia, elevii au avut de explicat rolul notaților autorului. La Subiectul 3, elevii au primit poezie. Profilul umanist a avut un eseu după un text poetic scris de Ion Barbu, iar profilul real a primit Lucian Blaga. 

 Situație similară în 2021

O situație similară a fost înregistrată în 2021, moment în care anumite căutări pe Dexonline au avut strânsă legătură cu examenul. „Pe 22 iunie, a avut loc Evaluarea Națională la română. Că de obicei, orice examen național își pune amprenta pe dexonline.ro. În topul căutărilor: "darnic", "dăruitor’ și "minge", cuvintele care au pus probleme la exercițiile de gramatică. De notat că examenul a început la 9:00, iar căutările la 8:15. N-au fost foarte multe căutări înainte de 9:00, dar totuși au fost…Pentru a nu există dubii, am verificat căutările pentru aceste cuvinte în ultimul an: în aceeași perioada orară, "minge" și "darnic" nu au fost căutate (doar 1-2 căutări). Saltul este evident datorat examenului”, transmitea Dexonline.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
marin preda captura video jpg
cimitir catolic bellu jpg
pensie jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
omar bin omran jpg
grecia xinomavro jpg
cetatea de refugiu saschiz jpg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net